BÖR FN ELLER NATO BESLUTA OM MILITÄRA INSATSER?

Inom den svenska försvarspolitiken pratas det mycket om att vi bygger säkerhet tillsammans med andra. Detta är oftast ett argument som används för att ingå fler och större försvarssamarbeten med andra länder och med Nato. Begreppet gemensam säkerhet, som ursprungligen myntades 1982 av Palmekommissionen  har dock omformulerats i dagens säkerhetspolitiska debatt. Gemensam säkerhet har idag kommit att betyda att vi ska bygga säkerhet tillsammans med våra ”allierade”, de som tycker som oss – och ofta med militära medel. Detta går tvärt emot begreppets ursprungsbetydelse. Gemensam säkerhet handlar om att säkerhet måste byggas globalt och inkludera även de regeringar som anses vara  ”fienden” och att länder och dess befolkning bara kan känna sig trygga när deras så kallade ”motståndare” också känner sig trygga. Det innebär inte militära samarbeten såsom Nato som istället riskerar att leda till ytterligare grupperingar och polarisering.

 

Svenska Freds anser att FN är den instans som bör besluta om samt genomföra militära insatser. Nato är en organisation som inbördes ser efter och skyddar sina, eller ibland närstående staters, intressen och som enbart har militära verktyg i verktygslådan. Mänsklig säkerhet handlar om att stå upp för dem som behöver vårt skydd oavsett medlemskap i Nato samt om att förebygga väpnad konflikt genom en lång rad åtgärder. En försvarsallians med begränsat antal medlemsländer kan inte ges ansvaret över global och gemensam säkerhet. Endast FN bör ha det mandatet.

 

Vi ser också att EU skulle kunna spela en allt större diplomatisk och säkerhetsskapande roll i frågan och som motpart till Nato. Dock har EU:s roll som fredsaktör det senaste decenniet försvagas, i takt med att dess roll som militär aktör stärkts steg för steg. Här skulle Sverige kunna arbeta för att EU istället blir en stark diplomatisk aktör som förespråkar nedrustning, samtal och fredsbyggande i stället för att unionens resurser används till att stärka militär förmåga och europeisk vapenindustri.