UNBOXING VAPENHANDELN

EN JULHÄLSNING

Vi lyfter på locket i jul

Såhär till juletider tycker vi på Svenska Freds att det är dags att göra stämningen lite obekväm. Alla paket som packas upp bidrar inte till julefrid. Därför lyfter vi på locket till den svenska vapenhandeln, den vi vill ersätta med ett fredligare alternativ. Och du behövs i vårt arbete!

Genom att köpa dina klappar från Svenska Freds tar du aktivt ställning mot mot svensk vapenexport och för hållbar fred i världen. Du blir del av vår kamp och gör det möjligt för oss att fortsätta granska och debattera, att påverka politiker och makthavare att fatta mer långsiktiga och fredliga beslut. Tillsammans lyfter vi på locket till vapenhandeln för att rätten till en jul fri från vapen ska bli verklighet för fler.

Köp din fredliga julklapp här!

FAKTA
VAPENHANDEL

Vapenhandeln fortsätter att öka och Sverige är en av världens största exportörer av krigsmateriel per capita. Under 2017 exporterade Sverige vapen till krigförande länder som USA, Pakistan och Indien, men även till icke-demokratier som Saudiarabien, Thailand, Förenade arabemiraten och många, många fler. Vapenexport till krigförande stater förvärrar och förlänger väpnade konflikter. Sverige legitimerar odemokratiska regimers förtryck och brott mot mänskliga rättigheter genom att förse dem med vapen, vapen som också riskerar att användas mot den egna befolkningen. Vapenhandeln måste stoppas!

11,3 Miljarder

Under 2017 exporterade Sverige krigsmateriel för 11,3 miljarder kronor. Cirka 17 procent av den svenska vapenexporten har gått till icke-demokratier de senaste fem åren.


Linda Åkerström, Den svenska vapenexporten (2018)

OM SVENSKA FREDS

VAD VI GÖR

Svenska Freds är organisationen för dig som vill stoppa svensk vapenexport. Vi arbetar för skärpt lagstiftning och hårdare kontroll av vapenhandeln både nationellt och internationellt. Vi granskar och skapar debatt om pågående och aktuella vapenaffärer i Sverige och Europa. Vi förklarar hur vapenhandel bidrar till upprustning och väpnade konflikter och hur den motverkar demokratiutveckling och fattigdomsbekämpning.

Du hittar vår argumentationsguide mot vapenhandel, vår kartläggning av hur den svenska vapenexporten går till och mycket mer på sidan om vårt arbete mot svensk vapenexport.

Delar du vår ståndpunkt? Dela då vår kampanj. Läs mer här!