Home / Upptäck / Medlemmar / SVENSKA FREDS I GÖTEBORG

SVENSKA FREDS I GÖTEBORG

2020-04-20

Följ vårt arbete hos Svenska Freds lokalförening i Göteborg.

NYHETER

Filmer om ickevåld, civilkurage och civilt motstånd

Tillsammans med samarbetande föreningar i gruppen Hopp&motstånd håller Svenska Freds Göteborg på att ta fram instruktionsfilmer om ickevåldsträning. Klicka på länkarna nedan:

>> Jämlikare samhälle och konflikthantering

Fler länkar till hopp och motstånds-filmer kommer inom kort!

Inställt och uppskjutet:

Svenska Freds Göteborgs årsmöte som skulle varit i mars månad är uppskjutet – nytt datum meddelas så snart vi bedömer att vi kan, och Folkhälsomyndigheten tillstyrker.
>> Läs vår verksamhetsberättelse för 2019 här

Utställning i stadsbiblioteket hela maj månad med ett gediget föreläsningsprogram har ställts in, liksom alla evenemang där Göteborgs stad är inblandad. Utställningen och mötesprogrammet
kommer troligen att framflyttas ända till våren 2021.

Göteborgs kommuns beslut om att ansluta sig till Ican Cities Appeal är bordlagt i fullmäktige, trots att en trygg majoritet i fullmäktige stöder förslaget. Fullmäktige arbetar enligt speciella regler, och bordlägger allt som inte måste behandlas nu. Beslut kanske 14 maj eller 16 juni.

Hopp&motstånd 5-9 augusti

Välkommen till Hopp&motstånd – badsemester och träning Civilkurage och ickevåld. För tredje åreti rad arrangerar Svenska Freds Göteborg tillsammans med några andra organisationer en intensiv träningsvecka i början av augusti – den här gången i Lysestrand, inte långt från Lysekil vid Gullmarsfjorden. Ett stenkast (eller i alla fall promenadavstånd från Preemraff – en av de hetaste miljöpolitiska frågorna som nu ska avgöras av regeringen – Preemraff vill bygga ut och därmed mångdubbla sina utsläpp.

Vi räknar med att Corona-smittan är under kontroll i augusti – anmälningar börjar komma in, platsantalet är begränsat.

Välj mellan fler olika kurser: Civil olydnad – för klimat och solidaritet, Ickevåld för organisering och samhällsförändring, Träning med vardagens civilkurage, Lär dig leda övningar i civilkurage och ickevåld. Dessutom finns det gott om tid för avkoppling, bad och promenader.

>> Klicka här för mer information om lägret och anmälan

>> Var med och sprid information om lägret, ladda ner vår broschyr

Bilder från ickevåldslägret Hopp&motstånd. Till vänster ser ni lägergårdens egna strand som görs tillgänglig av en ramp som går ner till strandkanten. Till höger är en bild från tidigare läger och övningar.

Kommunstyrelsen i Göteborg har just fattat beslut! STÖDER ICAN CITIES APPEAL

Genom kommunstyrelsens beslut i Göteborgs kommun den 5 februari, så kan Göteborg bli den första staden i Sverige att ansluta sig till ICAN Cities Appeal.
Kommunstyrelsen skickar nu förslaget vidare till kommunfullmäktige med rekommendationen att ansluta sig till förslaget.

 

Vill du veta mer, läs debattartikel i dagens GT/Expressen
Debattartikeln är skriven av Stina Svensson i FI och Tomas Magnusson i Svenska Freds, som är initiativtagare till det medborgarförslag som har samma mål FI:s motion. Medborgarförslaget har inte formellt behandlats i kommunen ännu!

 

Länk till debattartikeln

Göteborg för ett kärnvapenförbud

Allt fler städer ansluter sig till ICAN:s stadsupprop för att sätta press på sina regeringar att skriva under FN:s kärnvapenförbud! Just nu pågår ett sådant upprop i Göteborg för att få politiker att ta upp frågan och ansluta staden till kampanjen.

Genom Göteborgsförslaget, ett medborgarförslag som Svenska Freds i Göteborg ligger bakom, har över 300 boende i Göteborg gått in och röstat för att politikerna ska ta upp frågan och ansluta staden till ICAN:s kampanj – precis som Paris, Berlin, Los Angeles, Trondheim, Sydney, Nagasaki och andra städer runt om i världen redan gjort för att påverka sina regeringar att skriva på FN:s kärnvapenförbud.

Gör samma sak i din stad!

Här kan du läsa mer om ICAN:s stadsupprop och hur du kan uppmana din hemstad att ta ställning mot kärnvapen: ICAN:s stadsupprop mot kärnvapen 

Läs mer om Svenska Freds arbete mot kärnvapen.

Svenska Freds Göteborg köper fotbollar till Somalia

Just nu är en styrelsemedlem i Svenska Freds Göteborg på FN-tjänst i Somalia. I ett helt år ska hen arbeta med att stötta utvecklingen av kriminalvård i Somalia. Det är en FN-tjänst med koppling till Kriminalvårdsverket i Sverige, men varken FN eller kriminalvården har kunnat bistå med fotbollar och lite enklare träningsredskap, konstnärsmaterial och sällskapsspel.

Så klart att föreningen ställde upp – och skickade 5.000 kr!

VÅR FÖRENING:

Kontakt:

Har du frågor eller vill du engagera dig lokalt i Svenska Freds Göteborg?

 

Telefon, Fredskoordinatorer: 073-058 9892
Mejl, Fredskoordinatorer: gbgkontoret@svenskafreds.se.
Mejl, styrelsen: goteborg@svenskafreds.se
Telefon, ordförande Tomas Magnusson: 0708 293 197 

 

Fredskoordinatorerna träffas säkrast i ”Fredsrummet” i Viktoriahuset, tisdagar 9-12 och torsdagar 14-17. Porttelefon 304C, ingång under Hagabions trappa.

 

Adress:
Svenska freds Göteborg
Viktoriahuset – postlåda 2
Linnegatan 21
413 04 Göteborg

 

Organisationsnummer: 857203-5676

 

GE EN GÅVA:
Var med och stötta vårt lokala fredsarbete i Göteborg. Använd något av dessa nummer för gåvor som går direkt till det lokala fredsarbetet i Göteborg. Ditt bidrag är viktigt!

 

Plusgiro: 62 24 65 – 3
Swishnummer: 123 382 4844

Om våra fredskoordinatorer

Sedan 1 augusti 2019 arbetar fredskoordinatorerna Amanda och Ebba i Göteborg, anställda av Svenska Freds, men med uppdrag att stötta och utveckla fredsarbetet hos samarbetande fredsföreningar i Göteborg. De har mycket viktig erfarenhet från arbete och studier och har till uppgift att rikta sig specifikt till en ung målgrupp. Här följer en kort beskrivning av dem och deras jobb!

– Det här är jätteviktiga frågor att jobba med, samtidigt som det finns stora kunskapsluckor i Sverige och kanske i hela västvärlden, säger Ebba Wedel, en av koordinatorerna. Vi pratar inte så mycket om kärnvapen och hot. Därför vill vi medvetandegöra, speciellt de unga.

– Vi vill arbeta på ett kreativt sätt med utbildning och opinionsbildning både internt och mot allmänheten, säger Amanda Liedberg, den andre koordinatorn.

Presentation av fredskoordinatörerna

Både Ebba Wedel och Amanda Liedberg har pluggat på Globala utvecklingsstudier vid Göteborgs universitet.

Amanda har sedan fortsatt med Media- och kommunikationsvetenskap vid Södertörns Högskola. Hon har bland annat varit ideellt engagerad i Amnesty och Kvinna till kvinna och är nu styrelseledamot i föreningen Agenda: Jämlikhet.

Ebba sitter i den lokala styrelsen för IKFF och har även hon tidigare varit ideellt engagerad i  Amnesty. Förutom de globala studierna har hon bland annat också praktiserat vid Svenska Ambassaden i Bolivia.

De fredsföreningar som samarbetar finns som bekant i nätverket Fredsam. En styrgrupp som har intervjuat och rekryterat fortsätter att vara de anställdas bollplank i planering och utförande – där finns förutom Svenska Freds också IKFF, SKV och Göteborgs FN-förening.

Välkomna till jobbet vid Fredskontoret i Göteborg!

ÅRSMÖTE 2020

Svenska Freds Göteborgs årsmöte som skulle varit i mars månad är uppskjutet – nytt datum meddelas så snart vi bedömer att vi kan, och Folkhälsomyndigheten tillstyrker. Så länge kan du läsa vår verksamhetsberättelse via länken nedan:

>> Läs vår verksamhetsberättelse för 2019 här

Bli medlem & Månadsgivare
Var med och bygg hållbar fred
50 kr 100 kr 200 kr