TAGGA EN TRANA - FÖR ETT KÄRNVAPENFÖRBUD

TAGGA EN TRANA

Den 6 augusti är det 75 år sedan staden Hiroshima raserades av en atombomb. Två dagar senare släpptes ytterligare en över staden Nagasaki. Var med i kampanjen ”Tagga en trana – för fred och mot kärnvapen” och ta ställning för att inga barn eller vuxna ska dödas av kärnvapen någonsin igen.

Sadako Sasaki dog till följd av atombomben som släpptes över Hiroshima den 6 augusti 1945. Hon var två år när bomben föll och 12 år när hon dog av leukemi. Tillsammans med sina vänner vek hon papperstranor för att bli frisk. Hon hann göra 644 stycken innan hon dog, men människor världen över har sedan dess fortsatt att vika tranor som en symbol för hopp och fred.

Allt fler makthavare argumenterar för att kärnvapen är ett användbart vapen, men det går inte ens att föreställa sig konsekvenserna av om de skulle användas igen. 2017 enades 122 av världens länder i FN om att förbjuda kärnvapen. Sveriges regering har ännu inte skrivit under förbudet trots att en stor majoritet av befolkningen vill det. Tillsammans kan vi visa att vi är många som kommer att fortsätta kämpa tills alla kärnvapen är förbjudna och nedrustade.

Vik en trana till minne av de människor som dödats av atombomberna och för att kärnvapen en gång för alla ska förbjudas. Häng upp tranan på en plats där den syns och dela en bild av den i sociala medier märkt med #nuclearban. Den 6 augusti samlar vi alla taggade tranor i en stor digital manifestation.

”Tagga en trana – för fred och mot kärnvapen” görs i samarbete med Svenska Läkare Mot Kärnvapen (SLMK), internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF) och Svenska FN-förbundet.”

VAR MED I AKTIONEN

Gör såhär:
1) Vik en trana till minne av de människor som dödats av atombomberna och för att kärnvapen en gång för alla ska förbjudas. Titta på vår instruktionsfilm här på sidan. Du kan också ta del av en
bildbeskrivning av hur du ska vika för att forma en trana.
. För fler instruktionsvideor, kolla på dessa filmer
2) Häng upp tranan på en plats där den syns och dela en bild av den i sociala medier märkt med #nuclearban.
3) Den 6 augusti samlar vi alla taggade tranor i en stor digital manifestation.

ENGAGERA DIG MER

Svenska Freds kärnvapengrupp

Vill du engagera dig i frågor som rör kärnvapennedrustning? Vi samordnar två grupper som arbetar för nedrustning och förhindrandet av utveckling av kärnvapen:

Svenska Freds grupp för en kärnvapenfri värld – Lund/Malmö

Västernorrlands intressegrupp för Svenska Freds och en kärnvapenfri värld

Skicka brev till politiker

Vill du skicka en uppmaning till en politiker eller beslutsfattare på din ort? Då kan du ladda ner och skriva ut det här brevet som vi tagit fram gemensamt. På den tomma ytan i brevets början kan du skriva ett hej till mottagaren. Glöm inte att lägga en trana i kuvertet, plus frimärke förstås, innan du lägger det på lådan. Skicka gärna ett mejl till info@svenskafreds.se med vem du skickat brev till, så att vi kan följa spridningen av vår uppmaning!

Lär om kärnvapen

Svenska Freds och Svenska Läkare mot Kärnvapen har tagit fram materialet Lär om kärnvapen, för alla som vill ha grundläggande och fördjupad kunskap i frågor rörande kärnvapen och nedrustning.

Du kan också lära dig mer och ta del av vittnesmål från överlevare från Hiroshima och Nagasaki på ICAN:s kampanjsajt inför 75-årsdagen. Läs mer här.

Ge en gåva

Vi samlar in pengar via Facebook till förmån för vårt arbete för ett kärnvapenförbud. Ge en gåva idag!

 

 

LÄS VÅRA ARTIKLAR OM KÄRNVAPEN