Bangladesh

  • Freedom house logo
  • Global peace index logo Rank: 2,07

Vapenexporten från Sverige till Bangladesh har inte varit stor men kontroversiell på grund av landets demokratiska brister. Företag i Sverige har exporterat krigsmateriel till Bangladesh vissa perioder, till exempel i mitten av 1980-talet, mitten av 1990-talet och 2011, 2013 samt 2017. Ingen försäljning av krigsmateriel gjordes 2018-2022.

1975-1992 pågick en inre väpnad konflikt i Bangladesh mellan regeringsstyrkorna och gerillan JSS/BS. Cirka 2000 personer dog i striderna. Svenska företaget Bofors exporterade 1985 fartygskanoner till ett värde av 11,2 miljoner kronor och 1993 sålde de även reservdelar och övningsammunition till Bangladesh.

Bangladesh har demokratiska brister och genomgående problem med korruption och kränkningar av mänskliga rättigheter. Det styrande partiet Awami League förtrycker oppositionspartier, kritiska medier och röster i civilsamhället vilket utgör ett enormt problem för yttrandefriheten. Våld genomsyrar landet och brukas även av statliga aktörer, såsom säkerhetsstyrkor. Våld och diskriminering av religiösa minoriteter och flyktingar, i synnerhet rohingyer som flyr från Myanmar, är ett stort problem i landet.

Referenser:
Freedom House om Bangladesh. 
Svenska Freds statistik baserad på regeringens skrivelser om svensk krigsmaterielexport.
Westander, H. (1995). Vapenexport – svenskt stål biter. SÄK-häfte nr 2. Svenska freds och skiljedomsföreningen.

Sidan uppdaterades senast maj 2023.

Nästa land:

Välkommen till vapenkartan!

Vapenkartan är en kunskapsbas där du kan se ett urval av de länder dit svensk krigsmateriel exporterats, exporteras eller marknadsförs.

Klicka på ett land för att läsa om landets relation till svensk vapenexport, hur mycket svensk krigsmateriel som har köpts, om landet är i väpnad konflikt, vad landet har för demokratisk status och respekt för mänskliga rättigheter.

Bli medlem & Månadsgivare
Var med och bygg hållbar fred
50 kr 100 kr 200 kr