Indonesien

  • Freedom house logo
  • Global peace index logo Rank: 1,80

2018-2022 exporterade företag i Sverige krigsmateriel till Indonesien för 260 miljoner kronor och Saab har gjort ett flertal försök till insäljning av stridsflygplanet Jas Gripen till Indonesien.

Indonesien har bristande demokrati och stora problem med korruption, diskriminering och våld mot minoritetsgrupper. Landet har en långtgående konflikt i Papua-regionen med dödliga konfrontationer mellan säkerhetsstyrkor och civilpersoner som följd. Det är tydligt att mänskliga rättigheter inte efterföljs och rättssäkerheten är svag. 

1990 dog minst 1000 personer när den väpnade konflikten mellan de indonesiska regeringsstyrkorna och rörelsen Aceh Mereka (Ett fritt Aceh) intensifierades. Vapenföretag i Sverige exporterade krigsmateriel till Indonesien under den väpnade konflikten.

1975 invaderade Indonesien grannlandet Östtimor. Den indonesiska ockupationen som pågick fram till 1999 innebar övergrepp, lönnmord och politiska fängslanden av Östtimors befolkning. Under dessa år dödades omkring 200 000 människor av den indonesiska regeringens soldater. Sverige exporterade krigsmateriel till Indonesien under dessa år.

Referenser:
Artikel i Dagens Industri om Saabs Jas Gripen och Indonesien.
Freedom House om Indonesien.
Utrikespolitiska Institutet, Landguiden om Östtimor.
Svenska Freds statistik baserad på regeringens skrivelser om svensk krigsmaterielexport.
Westander, H. (1995). Vapenexport – svenskt stål biter. SÄK-häfte nr 2. Svenska freds och skiljedomsföreningen.
Åkerström, L. (2023). Den svenska vapenexporten. Leopard förlag.

Sidan uppdaterades senast april 2023.

Nästa land:

Välkommen till vapenkartan!

Vapenkartan är en kunskapsbas där du kan se ett urval av de länder dit svensk krigsmateriel exporterats, exporteras eller marknadsförs.

Klicka på ett land för att läsa om landets relation till svensk vapenexport, hur mycket svensk krigsmateriel som har köpts, om landet är i väpnad konflikt, vad landet har för demokratisk status och respekt för mänskliga rättigheter.

Bli medlem & Månadsgivare
Var med och bygg hållbar fred
50 kr 100 kr 200 kr