Thailand

  • Freedom house logo
  • Global peace index logo Rank: 2,10
  • 430 (miljoner kronor) svensk vapenexport till Thailand 2022. Thailand var Sveriges nionde största vapenkund 2022.

Thailand har länge varit köpare av svenska vapen. Sedan 2010 har Thailand varit en av de större mottagarna av svensk vapenexport varje år. 2018-2022 exporterade Sverige krigsmateriel till Thailand för 1,8 miljarder kronor. Bland annat har stridsflygplanet Jas 39 Gripen, radarsystemen Erieye och Sea Giraffe AMB exporterats till Thailand. 

Thailand är en konstitutionell monarki som sedan en militärkupp 2014 klassas som en militärdiktatur. Sverige har fortsatt exportera krigsmateriel till Thailand även efter militärkuppen 2014. 

Den thailändska regimen möts av stora demonstrationer från befolkningen på grund av regimens kränkningar mot mänskliga rättigheter. I den våldsamma regimen är det vanligt med slumpmässiga arresteringar, demokratiaktivister utsätts för trakasserier och bestraffningar och asylsökande till landet fängslas och deporteras till följd av att Thailand inte skrivit under flyktingkonventionen. Mänskliga rättigheter inskränktes ytterligare 2021, och med covid-19-pandemin som svepskäl begränsades framför allt yttrande- och mötesfriheten. Protester mot regimen har i vissa fall mötts med våld mot demonstranter.

Referenser:
Freedom House om Thailand.
Svenska Dagbladet om protester i Thailand.
Åkerström, L. (2023). Den svenska vapenexporten. Leopard förlag.

Sidan uppdaterades senast maj 2023.

Nästa land:

Välkommen till vapenkartan!

Vapenkartan är en kunskapsbas där du kan se ett urval av de länder dit svensk krigsmateriel exporterats, exporteras eller marknadsförs.

Klicka på ett land för att läsa om landets relation till svensk vapenexport, hur mycket svensk krigsmateriel som har köpts, om landet är i väpnad konflikt, vad landet har för demokratisk status och respekt för mänskliga rättigheter.

Bli medlem & Månadsgivare
Var med och bygg hållbar fred
50 kr 100 kr 200 kr