SVENSKA FREDS I GÖTEBORG

KONTAKT

Mejl, styrelsen: goteborg@svenskafreds.se
Telefon, ordförande Tomas Magnusson: 0708 293 197 

Tack alla ni som hjälpte till!

Tack alla ni som hjälpte till på lokalgruppens informationsbord på Frihamnsdagarna i augusti och Bokmässan i september. Mer än 20 medlemmar som ”drog sitt strå till stacken!”. Vår monter på Frihamnsdagarna hade ett toppenläge och solen sken över evenemanget alla dagar utom en, så det kändes mycket bra att vara där, många viktiga samtal och många broschyrer delades ut.

På bokmässan delade vi bord med Svenska läkare mot kärnvapen. De två första dagarna kom många ungdomar – alla våra broschyrer om värnplikten tog slut! De andra dagarna var också lyckade, och vi spred våra bokmärken (Yes peace) och annat infomaterial.

Vi fick besök av den person som skrivit teaterpjäsen ”Änglar finns dom” som går upp på Göteborgs stadsteater i februari, pjäsen har ett tydligt fredsmotiv. En annan prominent gäst var en fredsaktivist och pacifist från Ukraina. Tack också till Kerstin Bergeå, Agnes Hellström, Beatrice Fihn, Eric Rosén, Josefin Lind, Rebecka Lindholm Schulz och Malin Skogsberg som medverkade i våra program från scenen på Globala torget.

TACK FÖR BOKMÄSSAN!

 

KOMMANDE EVENEMANG

Hur bryter vi tystnaden?

Torsdag 9 nov kl 18.00-20.00
Hur bryter vi tystnaden?
Pierre Schori, föreläsning och samtal. Sång av kören Motvals.
Plats: Blå stället, Angereds centrum

 

TV, radio och tidningar fylls av rapporter om kriget i Ukraina, Sverige ska skicka mer vapen och de som försöker tala om fred och konfliktlösning kritiseras och hånas. Nu har vi också krig i Israel-Palestina!

Pierre Schori har varit en tydlig röst mot det svenska Natomedlemskapet. Han har ett livslångt engagemang för Latinamerika, Afrika och världens fattiga. Han har varit diplomat och svensk minister. Nu kommer han till Blå stället och föreläser om hur vi bryter tystnaden i dagens hårda klimat.

 

Kanske kan vi inspireras av poeten, fredsaktivisten, medborgarrättskämpen och svenskamerikanen Carl Sandburg – vars liv och kamp Pierre Schori skildrar i den nyutkomna boken: ”Slummen får sin hämnd: Författaren Carl Sandburg och drömmen om ett demokratiskt Amerika”. Carl Sandburg som inspirerat såväl Olof Palme som Barack Obama. Det var Carl Sandburg som formulerade den välkända diktraden: ”En dag kommer de att starta ett krig och ingen kommer”.

 

Blå ställets huskör Motvals medverkar med sånger på samma tema. Mötet arrangeras i samarbete med Blå ställets vänner och Göteborgs kommun.

Läs mer

Sverige i Nato - vad händer nu?

Måndag 13 nov kl 18.00-19.30
Sverige i Nato – vad händer nu?
Rebecka Lindholm Schulz, föreläsning och samtal.
Plats: Göteborgs Dramatiska Teater, Stigbergsliden 5B (vi prövar just nu nya lokaler för våra möten!)

 

Sveriges ansökan till kärnvapenalliansen Nato innebär en historisk förändring av svensk försvars- och säkerhetspolitik. Men många frågetecken kvarstår om hur Sveriges roll i Nato ska se ut. Svenska Freds och Svenska Läkare mot Kärnvapen utreder just nu obesvarade frågor om vad det innebär att gå med i Nato. Rebecka Lindholm Schultz berättar mer om detta arbete och om vilka effekter ett Natomedlemskap kan få för Sveriges utrikespolitik och arbetet för fred och nedrustning.

 

Rebecka Lindholm Schulz jobbar på Svenska Freds som sakkunnig om Nato samt om Unga, fred och säkerhet.

Mötet arrangeras i samarbete med ABF Göteborg.

Läs mer

Hjälp gärna till!

…och sprid information om dessa möten. Det finns affischer bifogade till det här utskicket för uppsättning i din närbutik eller andra lämpliga ställen.

GÖTEBORG FÖRST I SVERIGE ATT SÄGA NEJ TILL KÄRNVAPEN

Göteborgs kommunfullmäktige tog ett historiskt beslut när man på torsdagen den 20 augusti anslöt Göteborg till stadsuppropet mot kärnvapen: Ican Cities Appeal! Göteborg blir härmed den första svenska staden att ansluta sig till stadsuppropet. Redan har hundratals städer runt om i världen anslutit sig, bland dem 25 städer i vårt grannland Norge.

 

Tack alla ni som jobbat hårt för detta, speciellt våra fredskoordinatorer Ebba och Amanda, som nu har slutat sin tjänst hos oss eftersom finansieringen för tjänsten tog slut. Men alla har bidragit med moralisk stöd, har talat om detta, skrivit på medborgarförslaget till kommunen osv. Kommunens beslut är ett resultat av hårt arbete som pågått sedan 2017, och det har skett i samarbete med de andra fredsorganisationerna i Göteborg. Ett grattis till oss alla!

Läs mer

GÖTEBORG MOT KÄRNVAPEN

Allt fler städer ansluter sig till ICAN:s stadsupprop för att sätta press på sina regeringar att skriva under FN:s kärnvapenförbud! Under året har det pågått ett sådant upprop i Göteborg för att få politiker att ta upp frågan och ansluta staden till kampanjen.

Genom Göteborgsförslaget, ett medborgarförslag som Svenska Freds i Göteborg ligger bakom, har över 300 boende i Göteborg gått in och röstat för att politikerna ska ta upp frågan och ansluta staden till ICAN:s kampanj – precis som Paris, Berlin, Los Angeles, Trondheim, Sydney, Nagasaki och andra städer runt om i världen redan gjort för att påverka sina regeringar att skriva på FN:s kärnvapenförbud.

Gör samma sak i din stad!

Här kan du läsa mer om ICAN:s stadsupprop och hur du kan uppmana din hemstad att ta ställning mot kärnvapen: ICAN:s stadsupprop mot kärnvapen 

Läs mer om Svenska Freds arbete mot kärnvapen.

ENGAGEMANG

Välkommen att engagera dig!
I Göteborgs lokalförening har vi flera grupper där man kan vara med och engagera sig och diskutera fredsfrågor på den nivå som passar med livet just nu.
Grupperna är:
* Internationella gruppen
* Fredsfrågor och ungdomar – Fredsakademin och andra ungdomssatsningar.
* Gruppen för en kärnvapenfri värld.
* Gruppen för evenemang och föreläsningar
Vill du vara med? Kul!
Skriv till goteborg@svenskafreds.se Det går också bra att ringa till föreningens ordförande Tomas Magnusson, tel 0708-293197

KONTAKT

Har du frågor eller vill du engagera dig lokalt i Svenska Freds Göteborg?

Mejl, styrelsen: goteborg@svenskafreds.se
Telefon, ordförande Tomas Magnusson: 0708 293 197 

Facebook: Svenska Freds Göteborg
Instagram: @goteborgsvenskafreds

 

Adress:
Svenska Freds Göteborg
Viktoriahuset – postlåda 2
Linnegatan 21
413 04 Göteborg

Organisationsnummer: 857203-5676

 

GE EN GÅVA
Var med och stötta vårt lokala fredsarbete i Göteborg. Använd något av dessa nummer för gåvor som går direkt till det lokala fredsarbetet i Göteborg. Ditt bidrag är viktigt!

Plusgiro: 62 24 65 – 3
Swishnummer: 123 382 4844