SVENSKA FREDS I GÖTEBORG

NYHETER

Fredskultur - utopi eller säkerhetspolitiskt alternativ?

Ingeborg Breines från Oslo kommer till Göteborg och Svenska Freds. Ingeborg är en uppskattad föreläsare, med lång bakgrund som direktör i Unesco och president i Internationella fredsbyrån. Hon är aktuell med en nyskriven bok om fredskultur!

Fredskultur behövs som alternativ till dagens krigskultur, där fokus ligger på militarisering och konflikthantering med våld. Föreläsningen diskuterar vad fredskultur är och hur den kan byggas genom utbildning, diplomati, dialog, demokrati, rättvisa, jämlikhet, konst, kultur och sunt folkvett!

Tid: Söndag 19 mars kl 15-16.30
Plats: ABF-lokalen i Viktoriahuset – Linnégatan 21 (ingång från gårdsplanen vid den norra trappan – det finns en stor skylt vid ingången)

Svenska freds Göteborg - årsmöte

Efter föreläsningen är du också välkommen att delta i Svenska Freds årsmöte – det är mycket som är på gång för freden i Göteborg! Fikapaus och mingel efter föreläsningen,
därefter årsmöte cirka kl 17.00-17.30. Handlingar för årsmötet skickas ut inom kort.

Föreläsningen arrangeras i samarbete med ABF och Fredsam Göteborg

Manifestation utanför ryska konsulatet

Den 26 februari genomförde Svenska Freds Göteborg och ABF en manifestation utanför
ryska konsulatet.

Göteborgare firar kärnvapenförbudet

Banderollen har gjorts av Zehaie Keleta, och de som firar är medlemmar i Svenska Freds, IKFF och Nej till Nato i Göteborg.

Foto: Sri Nimpuno.

22 januari firades över hela världen. Bilden här intill har skickats till oss från fredsvänner i Hiroshima som besökte oss i Göteborg för några år sedan, bland dem en överlevare från atombombningen av Hiroshima. På grund av Covid 19-restriktioner tillåts inga folksamlingar i Japan, inte ens åtta personer kan samlas som i Sverige!

GÖTEBORG FÖRST I SVERIGE ATT SÄGA NEJ TILL KÄRNVAPEN

Göteborgs kommunfullmäktige tog ett historiskt beslut när man på torsdagen den 20 augusti anslöt Göteborg till stadsuppropet mot kärnvapen: Ican Cities Appeal! Göteborg blir härmed den första svenska staden att ansluta sig till stadsuppropet. Redan har hundratals städer runt om i världen anslutit sig, bland dem 25 städer i vårt grannland Norge.

Tack alla ni som jobbat hårt för detta, speciellt våra fredskoordinatorer Ebba och Amanda, som nu har slutat sin tjänst hos oss eftersom finansieringen för tjänsten tog slut. Men alla har bidragit med moralisk stöd, har talat om detta, skrivit på medborgarförslaget till kommunen osv. Kommunens beslut är ett resultat av hårt arbete som pågått sedan 2017, och det har skett i samarbete med de andra fredsorganisationerna i Göteborg. Ett grattis till oss alla!

Läs mer

Göteborg för ett kärnvapenförbud

Allt fler städer ansluter sig till ICAN:s stadsupprop för att sätta press på sina regeringar att skriva under FN:s kärnvapenförbud! Under året har det pågått ett sådant upprop i Göteborg för att få politiker att ta upp frågan och ansluta staden till kampanjen.

Genom Göteborgsförslaget, ett medborgarförslag som Svenska Freds i Göteborg ligger bakom, har över 300 boende i Göteborg gått in och röstat för att politikerna ska ta upp frågan och ansluta staden till ICAN:s kampanj – precis som Paris, Berlin, Los Angeles, Trondheim, Sydney, Nagasaki och andra städer runt om i världen redan gjort för att påverka sina regeringar att skriva på FN:s kärnvapenförbud.

Gör samma sak i din stad!

Här kan du läsa mer om ICAN:s stadsupprop och hur du kan uppmana din hemstad att ta ställning mot kärnvapen: ICAN:s stadsupprop mot kärnvapen 

Läs mer om Svenska Freds arbete mot kärnvapen.

Engagemang

Välkommen att engagera dig!
I Göteborgs lokalförening har vi flera grupper där man kan vara med och engagera sig och diskutera fredsfrågor på den nivå som passar med livet just nu.
Grupperna är:
* Internationella gruppen
* Fredsfrågor och ungdomar – Fredsakademin och andra ungdomssatsningar.
* Gruppen för en kärnvapenfri värld.
* Gruppen för evenemang och föreläsningar
Vill du vara med? Kul!
Skriv till goteborg@svenskafreds.se Det går också bra att ringa till föreningens ordförande Tomas Magnusson, tel 0708-293197

KONTAKT

Har du frågor eller vill du engagera dig lokalt i Svenska Freds Göteborg?

Mejl, styrelsen: goteborg@svenskafreds.se
Telefon, ordförande Tomas Magnusson: 0708 293 197 

Svenska Freds Göteborgfacebook
@goteborgsvenskafreds på instagram

Adress:
Svenska Freds Göteborg
Viktoriahuset – postlåda 2
Linnegatan 21
413 04 Göteborg

 

Organisationsnummer: 857203-5676

 

GE EN GÅVA:
Var med och stötta vårt lokala fredsarbete i Göteborg. Använd något av dessa nummer för gåvor som går direkt till det lokala fredsarbetet i Göteborg. Ditt bidrag är viktigt!

 

Plusgiro: 62 24 65 – 3
Swishnummer: 123 382 4844