SVENSKA FREDS I GÖTEBORG

NYHETER

Jørgen Johansen:

Ickevåld mot ockupation. Från Norge 1942 till Ukraina 2022

Svenska Freds Göteborg är stolta och glada över att kunna bjuda in till Jørgen Johansens föreläsning, som i allra högsta grad berör det pågående kriget i Europa, men också andra pågående konflikter. Föreläsningen kommer att handla om hur ickevåldslig kamp mot ockupationer och auktoritära regimer har lyckats på många håll i världen. Du får exempel från verkligheten och förklaringar av den strategi som används.

 

Tid: Tisdag 19 april kl 18

 

Plats: Viktoriahuset – Fredsrummet, Linnégatan 21, Göteborg. Ingång genom ingången under Hagabions trappa, 1,5 trappa upp, dörren är öppen innan mötet – kommer du sent så finns porttelefon till rum 304.

Välkommen! Tid för frågor och diskussion.

 

Jørgen Johansen är en oberoende fredsforskare, bibliofil och bråkstake – hans egen beskrivning. Han är redaktör för Journal of Resistance Studies, har skrivit 10 böcker och hundratals artiklar. Bor sedan flera år i Dalsland och kombinerar skrivande och föreläsande med grönsaksodling och bygger hus med virke från egen skog och bearbetat i egen såg.

 

Föreläsningen arrangeras av Svenska Freds Göteborg i samarbete med Fredsam Göteborg och ABF Göteborg.

 

Manifestation utanför ryska konsulatet

Den 26 februari genomförde Svenska Freds Göteborg och ABF en manifestation utanför
ryska konsulatet.

Vad säger folkrätten om svenska militära insatser utomlands?

Sverige deltog under många år med militära styrkor i Afghanistan. Det finns idag svensk militär på uppdrag i Mali och Irak.
Är dessa militära insatser förenliga med folkrätten och FN-stadgans våldsförbud?

 

Sverige har länge deltagit i fredsbevarande insatser under klara FN-mandat. Vi hävdade alltid att FN-stadgans klara principer om fredlig lösning av konflikter skulle följas. 

 

Den omsvängning av svensk politik i riktning mot så kallat fredsframtvingande i stället för fredsbevarande har också inneburit att Sverige deltar i insatser som inte sanktionerats av FN:s säkerhetsråd, eller som i fallet Libyen, där ett ursprungligt FN-mandat att skapa en flygförbudszon förvandlades till ett militärt ingripande för att byta ut landets regering – med mångårigt kaos som följd. 

 

Lars-Gunnar Liljestrand är en av de personer i Sveriges som är mest insatt i FN-stadgan och särskilt stadgans våldsförbud. Han är medförfattare till boken ”Lagen mot krig” och ingår i redaktionen för websiten Alliansfriheten.se. Han är också medförfattare till den Vitbok om Afghanistan som kom ut i december 2021.

 

Välkommen att lyssna till Lars-Gunnars analys av folkrätten och de svenska militära insatserna utomlands. Tid för frågor och diskussion.

 

Tid: Tisdag 1 februari kl 18-19.15

Föreläsningen sker på zoom 

Arrangör: Svenska Freds Göteborg, i samarbete med Fredsam Göteborg och ABF

Ladda gärna ner pdf-blad om mötet och sprid till vänner, grannar, och på matbutikens
anslagstavla

 

 

 

Göteborgare firar kärnvapenförbudet

Banderollen har gjorts av Zehaie Keleta, och de som firar är medlemmar i Svenska Freds, IKFF och Nej till Nato i Göteborg.

Foto: Sri Nimpuno.

22 januari firades över hela världen. Bilden här intill har skickats till oss från fredsvänner i Hiroshima som besökte oss i Göteborg för några år sedan, bland dem en överlevare från atombombningen av Hiroshima.
På grund av Covid 19-restriktioner tillåts inga folksamlingar i Japan, inte ens åtta personer kan samlas som i Sverige!

GÖTEBORG FÖRST I SVERIGE ATT SÄGA NEJ TILL KÄRNVAPEN

Göteborgs kommunfullmäktige tog ett historiskt beslut när man på torsdagen den 20 augusti anslöt Göteborg till stadsuppropet mot kärnvapen: Ican Cities Appeal! Göteborg blir härmed den första svenska staden att ansluta sig till stadsuppropet. Redan har hundratals städer runt om i världen anslutit sig, bland dem 25 städer i vårt grannland Norge.

Tack alla ni som jobbat hårt för detta, speciellt våra fredskoordinatorer Ebba och Amanda, som nu har slutat sin tjänst hos oss eftersom finansieringen för tjänsten tog slut. Men alla har bidragit med moralisk stöd, har talat om detta, skrivit på medborgarförslaget till kommunen osv. Kommunens beslut är ett resultat av hårt arbete som pågått sedan 2017, och det har skett i samarbete med de andra fredsorganisationerna i Göteborg. Ett grattis till oss alla!

Läs mer

TIDIGARE I SOMMAR:

6 augusti – Hiroshimadagen i Göteborg

Här kan du läsa ett uttalande som antogs den 6 augusti vid minneshögtiden som anordnades till minne av atombombningen mot Hiroshima och Nagasaki för 75 år sedan:

Varje år på Hiroshimadagen den 6 augusti samlas göteborgare i Vasaparken för att minnas atombomberna över Hiroshima och Nagasaki. Vi som samlats på årets Hiroshimadag har beslutat att anta denna uppmaning till Göteborgs kommunfullmäktige att ansluta staden till Ican Cities Appeal, med slutmålet att alla kärnvapen skall förbjudas genom FN:s försorg. Det var vid förra årets 6 augusti-minnesstund i Göteborg som initiativet togs till ett medborgarförslag med detta innehåll. Genom medborgarförslaget fick göteborgarna ge sin syn på saken. Vi gläds nu över beskedet att kommunstyrelsen i Göteborg tillstyrkt förslaget som kommer upp till beslut vid fullmäktiges extramöte den 20 augusti. Majoriteten av partierna i Göteborgs fullmäktige har aviserat att de stöder förslaget. Och alla politiker vet att förslaget om kärnvapenförbud, The UN Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons, stöds av omkring 80 procent av väljarna – det gäller med små variationer väljarna i alla partier i Sverige, enligt Sifos mätningar. Därför kan man utlova att medborgarna i Göteborg kommer att glädjas och sluta upp bakom politikerna i kommunfullmäktige om de fullföljer stadens historiska tradition av opinionsyttringar mot kärnvapen. I hela världen har 100-tals städer anslutit sig till Ican Cities Appeal, bland dem 25 städer i vårt grannland Norge. Vi vill att Göteborg blir första staden i Sverige att ansluta sig till stadsuppropet mot kärnvapen.

Göteborg den 6 augusti 2020

Mötesdeltagarna i Fredslunden i Vasaparken vid minnesstunden på 75-årsdagen av kärnvapenattackerna mot medborgarna i Hiroshima och Nagasaki den 6 och 9 augusti 1945.

Under dagen överlämnades ett diplom för arbetet mot kärnvapen till den kände forskaren Mats Tegmark. Vi lyssnade till ett samtal om kärnvapen mellan David Victorin och Gunnar Westberg. Musik: Jazzmusiker för fred. Sång: Matilda Magnusson. Mötet avslutades med klockringning i Vasakyrkan kl 20.15 (bomben över Hiroshima fälldes kl 8.15 på morgonen).

Bilder från Hiroshimadagen i Göteborg. Gunnar Westberg intervjuas av TV-team. Bertil Gustafsson med sitt konstverk Solvagnens Hiroshimakör. Freds-gudinnan Nuclear Disarmament har fått en krans av tranor.

ICKEVÅLDSTRÄNING

Flera somrar i rad har vi varit med och arrangerat sommarlägret Hopp och Motstånd. I år hölls det 5-8 augusti i Lysekil. Se filmklippen för ett litet smakprov på hur träningen går till på träningskurserna.

(1) Öva på att ingripa mot mobbning
Videoklippet visar en träning i att ingripa mot mobbning.
Hopp och motstånd är namnet på ett samarbete för att träna fredskultur, civilkurage och aktivt ingripande.
Till videoklippet!

(2) Fredsbevarare välkomnar polis
Träning att välkomna poliser, som egentligen skickats för att stoppa en kanske olaglig aktion. (I exemplet bygger vi solceller för att tydliggöra miljö- och klimathot, till exempel genom den planerade stora utbyggnaden av oljeraffinaderi i Lysekil.)
Till videoklippet!

(3) Ingrip när någon blir avbruten på ett möte
Det här är en situation som vi alla varit med om, både i yrkesliv och i föreningssammanhang.
Träna för att ingripa när någon blir avbruten på ett möte!
Till videoklippet!

(4) Öva på att fördela taltid
…och här är en annan välkänd situation att öva på: när någon talar för länge.
Per Herngren som leder de här övningarna kallar detta för feministiska mötestekniker.
(Per är medlem i Svenska Freds Göteborg, och en av Sveriges mest erfarna tränare i ickevåld.)
Till videoklippet!

Bilder från ickevåldslägret Hopp&Motstånd. Till vänster ser ni lägergårdens egna strand som görs tillgänglig av en ramp som går ner till strandkanten. Till höger är en bild från tidigare läger och övningar.

Kommunstyrelsen i Göteborg har just fattat beslut! STÖDER ICAN CITIES APPEAL

Genom kommunstyrelsens beslut i Göteborgs kommun den 5 februari, så kan Göteborg bli den första staden i Sverige att ansluta sig till ICAN Cities Appeal.
Kommunstyrelsen har skickat vidare förslaget till kommunfullmäktige med rekommendationen att ansluta sig till förslaget.

Vill du veta mer, läs debattartikel i dagens GT/Expressen
Debattartikeln är skriven av Stina Svensson i FI och Tomas Magnusson i Svenska Freds, som är initiativtagare till det medborgarförslag som har samma mål FI:s motion. Medborgarförslaget har inte formellt behandlats i kommunen ännu!

Länk till debattartikeln

Göteborg för ett kärnvapenförbud

Allt fler städer ansluter sig till ICAN:s stadsupprop för att sätta press på sina regeringar att skriva under FN:s kärnvapenförbud! Under året har det pågått ett sådant upprop i Göteborg för att få politiker att ta upp frågan och ansluta staden till kampanjen.

Genom Göteborgsförslaget, ett medborgarförslag som Svenska Freds i Göteborg ligger bakom, har över 300 boende i Göteborg gått in och röstat för att politikerna ska ta upp frågan och ansluta staden till ICAN:s kampanj – precis som Paris, Berlin, Los Angeles, Trondheim, Sydney, Nagasaki och andra städer runt om i världen redan gjort för att påverka sina regeringar att skriva på FN:s kärnvapenförbud.

Gör samma sak i din stad!

Här kan du läsa mer om ICAN:s stadsupprop och hur du kan uppmana din hemstad att ta ställning mot kärnvapen: ICAN:s stadsupprop mot kärnvapen 

Läs mer om Svenska Freds arbete mot kärnvapen.

Engagemang

Välkommen att engagera dig!
I Göteborgs lokalförening har vi flera grupper där man kan vara med och engagera sig och diskutera fredsfrågor på den nivå som passar med livet just nu.
Grupperna är:
* Internationella gruppen
* Fredsfrågor och ungdomar – Fredsakademin och andra ungdomssatsningar.
* Gruppen för en kärnvapenfri värld.
* Gruppen för evenemang och föreläsningar
Vill du vara med? Kul!
Skriv till goteborg@svenskafreds.se Det går också bra att ringa till föreningens ordförande Tomas Magnusson, tel 0708-293197

KONTAKT

Har du frågor eller vill du engagera dig lokalt i Svenska Freds Göteborg?

Mejl, styrelsen: goteborg@svenskafreds.se
Telefon, ordförande Tomas Magnusson: 0708 293 197 

Adress:
Svenska Freds Göteborg
Viktoriahuset – postlåda 2
Linnegatan 21
413 04 Göteborg

 

Organisationsnummer: 857203-5676

 

GE EN GÅVA:
Var med och stötta vårt lokala fredsarbete i Göteborg. Använd något av dessa nummer för gåvor som går direkt till det lokala fredsarbetet i Göteborg. Ditt bidrag är viktigt!

 

Plusgiro: 62 24 65 – 3
Swishnummer: 123 382 4844