SVENSKA FREDS I GÖTEBORG

NYHETER

Kvinnors och flickors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter (SRHR) - en freds och säkerhetsfråga

Onsdag 16 nov kl 12-13, Trappscenen på Stadsbiblioteket
Föredraget kommer att handla om varför  SRHR är en eftersatt freds- och säkerhetsfråga, hur flickors och kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter systematiskt kränks och används som vapen  och terror i krig och konflikt, men också om hur barnmorskors arbete stärker kvinnors kunskap, makt och återställer hopp. Lyssna till Anneka Knutsson, barnmorska och med.dr. i hälso och sjukvårdspedagogik. 2017-2022 var hon chef för avdelningen för sexuell och reproduktiv häls vid FN:s befolkningsfond UNFPA i New York.

 

Lördag 19 nov kl 16-17.30, i utställningshallen på Stadsbiblioteket
(1) Vapen för fred – en film om konstnären Seywan Saedian
(2) Solidariet med iranska folkets frihetskamp

Filmen om Seywan Saedians arbete, och händelser när han samlar vapenskrot till sina skulpturer visas i utställningshallen, och kommenteras av konstnären själv.
Seywan, liksom vi alla är engagerade för solidaritet med de ungdomar, kvinnor och män som gör uppror mot förtrycket i Iran. Tomas Magnusson, ordförande i Svenska Freds Göteborg leder ett samtal om den pågående händelseutvecklingen i Iran.

 

Nawa

Söndag 20 nov kl 15-16.30, i utställningshallen på Stadsbiblioteket Finissage för ”Skrota vapnen för människan och miljön” Samtal, sång och musik från Mellanöstern av musikgruppen Nawa

Musikgruppen Nawa som gjorde succé hos oss den 6 november återkommer och spelar och sjunger vid avslutningen. Vi avslutar 16 intensiva utställningsdagar med ett samtal om världsläget i denna allvarliga tid, och hur vi kan påverka skeenden från det som en gång kändes som trygga och säkra norden. Hur går vi vidare?

Speciell gäst: Reza Talebi, ABF Göteborg, med stor internationell erfarenhet talar om den pågående revolutionen i Iran.

Välkommen!

Arrangör: Svenska Freds Göteborg i samarbete med Fredsam och ABF Göteborg

arrangörer

 

SKROTA VAPNEN

Just nu genomför Svenska Freds Göteborg tillsammans med andra fredsorganisationer det mest omfattande program vi haft på många år.

På Stadsbiblioteket vid Götaplatsen har vi en utställning 4-20 november med fakta och information om krig och fred. Utställningens informationsskärmar är placerade runt skulpturer av den kurdiske fristatskonstnären Seywan Saedian – som gjort skulpturer av vapenskrot från krigen i Syrien och Irak.
Under utställningstiden genomför vi flera möten i biblioteket.
Första programmet är utställningens vernissage fredag 4 november kl 17-18.30
Då invigs utställningen av Svenska freds riksordförande Kerstin Bergeå och lokalföreningens ordförande Tomas Magnusson.
Konstnären Seywan Saedian presenterar sina skulpturer.
De välkända Brännöborna Per Umaerus, Hans Wallgren och Stefan Sporsén som bildar gruppen ”Viruspojkarna” underhåller med sång och musik,
VÄLKOMNA ATT SE UTSTÄLLNINGEN OCH DELTA I VERNISSAGEN!
Detta kan DU göra:
1/ sprid informationen vidare till vänner och bekanta – kanske kan du sätta upp ett blad i din närbutik eller på din arbetsplats…
2/ vi behöver folk som vaktar utställningen, många – maila till föreningens mail goteborg@svenskafreds.se så får du bokningsschemat och kan själv välja tid!
Arrangör: Svenska Freds Göteborg i samarbete med Fredsam och ABF Göteborg

Manifestation utanför ryska konsulatet

Den 26 februari genomförde Svenska Freds Göteborg och ABF en manifestation utanför
ryska konsulatet.

Göteborgare firar kärnvapenförbudet

Banderollen har gjorts av Zehaie Keleta, och de som firar är medlemmar i Svenska Freds, IKFF och Nej till Nato i Göteborg.

Foto: Sri Nimpuno.

22 januari firades över hela världen. Bilden här intill har skickats till oss från fredsvänner i Hiroshima som besökte oss i Göteborg för några år sedan, bland dem en överlevare från atombombningen av Hiroshima. På grund av Covid 19-restriktioner tillåts inga folksamlingar i Japan, inte ens åtta personer kan samlas som i Sverige!

GÖTEBORG FÖRST I SVERIGE ATT SÄGA NEJ TILL KÄRNVAPEN

Göteborgs kommunfullmäktige tog ett historiskt beslut när man på torsdagen den 20 augusti anslöt Göteborg till stadsuppropet mot kärnvapen: Ican Cities Appeal! Göteborg blir härmed den första svenska staden att ansluta sig till stadsuppropet. Redan har hundratals städer runt om i världen anslutit sig, bland dem 25 städer i vårt grannland Norge.

Tack alla ni som jobbat hårt för detta, speciellt våra fredskoordinatorer Ebba och Amanda, som nu har slutat sin tjänst hos oss eftersom finansieringen för tjänsten tog slut. Men alla har bidragit med moralisk stöd, har talat om detta, skrivit på medborgarförslaget till kommunen osv. Kommunens beslut är ett resultat av hårt arbete som pågått sedan 2017, och det har skett i samarbete med de andra fredsorganisationerna i Göteborg. Ett grattis till oss alla!

Läs mer

Göteborg för ett kärnvapenförbud

Allt fler städer ansluter sig till ICAN:s stadsupprop för att sätta press på sina regeringar att skriva under FN:s kärnvapenförbud! Under året har det pågått ett sådant upprop i Göteborg för att få politiker att ta upp frågan och ansluta staden till kampanjen.

Genom Göteborgsförslaget, ett medborgarförslag som Svenska Freds i Göteborg ligger bakom, har över 300 boende i Göteborg gått in och röstat för att politikerna ska ta upp frågan och ansluta staden till ICAN:s kampanj – precis som Paris, Berlin, Los Angeles, Trondheim, Sydney, Nagasaki och andra städer runt om i världen redan gjort för att påverka sina regeringar att skriva på FN:s kärnvapenförbud.

Gör samma sak i din stad!

Här kan du läsa mer om ICAN:s stadsupprop och hur du kan uppmana din hemstad att ta ställning mot kärnvapen: ICAN:s stadsupprop mot kärnvapen 

Läs mer om Svenska Freds arbete mot kärnvapen.

Engagemang

Välkommen att engagera dig!
I Göteborgs lokalförening har vi flera grupper där man kan vara med och engagera sig och diskutera fredsfrågor på den nivå som passar med livet just nu.
Grupperna är:
* Internationella gruppen
* Fredsfrågor och ungdomar – Fredsakademin och andra ungdomssatsningar.
* Gruppen för en kärnvapenfri värld.
* Gruppen för evenemang och föreläsningar
Vill du vara med? Kul!
Skriv till goteborg@svenskafreds.se Det går också bra att ringa till föreningens ordförande Tomas Magnusson, tel 0708-293197

KONTAKT

Har du frågor eller vill du engagera dig lokalt i Svenska Freds Göteborg?

Mejl, styrelsen: goteborg@svenskafreds.se
Telefon, ordförande Tomas Magnusson: 0708 293 197 

Svenska Freds Göteborgfacebook
@goteborgsvenskafreds på instagram

Adress:
Svenska Freds Göteborg
Viktoriahuset – postlåda 2
Linnegatan 21
413 04 Göteborg

 

Organisationsnummer: 857203-5676

 

GE EN GÅVA:
Var med och stötta vårt lokala fredsarbete i Göteborg. Använd något av dessa nummer för gåvor som går direkt till det lokala fredsarbetet i Göteborg. Ditt bidrag är viktigt!

 

Plusgiro: 62 24 65 – 3
Swishnummer: 123 382 4844