Home / Upptäck / Fred och Säkerhet / REPLIK: Bilden av Svenska Freds passar inte med verkligheten

REPLIK: Bilden av Svenska Freds passar inte med verkligheten

2024-03-27

Svenska Freds repliksvar till Erik Helmersons ledare om att fredsrörelsen borde fokusera på arbete för ett mer demokratiskt Ryssland.

Replik i DN den 27 mars 2024.

DN:s ledarskribent Erik Helmerson anklagar Svenska Freds för att inte bry oss om rysk demokrati och föreslår att vi ska skaffa en banderoll där det står ”Demokratisera Ryssland”. Som om vi inte i decennier arbetat för just detta.

Hade Helmerson googlat hade han fått upp flera av de kraven. För det är ironiskt nog just freds- och människorättsrörelsen som varit drivande i att kräva en mer aktiv politik för demokratisering via bland annat det ickevåldsmotstånd Helmerson refererar till. Detta passar dock inte in i hans idé om Svenska Freds.

Svenska Freds har återkommande varnat för Rysslands auktoritära utveckling och för att minskat stöd till ryska mänskliga rättighets- och demokratiaktivister är fel väg. Det svenska demokratibiståndet har minskat och uppgår idag inte ens till en promille av försvarsanslaget. 

Vi har genom åren kritiserat att Sverige tagit emot ryska krigsförbrytare och att inte tillräckligt gjorts för att ställa Putin inför rätta för tidigare brott mot krigets lagar. Vi har också fördömt att europeiska länder fortsatte sälja vapen till Ryssland efter annekteringen av Krim. 

2011 bjöds Putin in till Sverige av en regering där Kristersson och Billström var ministrar. När ryska demokrati- och människorättsförsvarare nyligen besökte Sverige fick de aldrig något svar på sin förfrågan om att träffa den svenska regeringen.

Helmersons ledare är illa underbyggd och direkt missvisande. I 20 år drev Svenska Freds projekt som stöttade civilsamhällets arbete för demokrati och mänskliga rättigheter i regionen. Ett arbete som utvecklades till en egen organisation som finns än idag, Östgruppen för Demokrati och Mänskliga Rättigheter

I sakfrågan har dock Helmerson rätt – Sverige och omvärlden borde kraftsamla för en demokratisatsning i Ryssland och stödja de demokratikämpar som finns. Ett demokratiskt Ryssland är nödvändigt för vår fred och säkerhet. För att inte tala om säkerheten för ryska journalister, feminister, människorättsförsvarare och HBTQI-personer.

Kerstin Bergeå
Ordförande Svenska Freds