Home / Upptäck / Medlemmar / AGNES HELLSTRÖM OMVALD SOM SVENSKA FREDS ORDFÖRANDE

AGNES HELLSTRÖM OMVALD SOM SVENSKA FREDS ORDFÖRANDE

2020-05-16

Författaren och journalisten Agnes Hellström valdes i dag för andra gången om som ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen på föreningens digitala 137-årskongress.

Agnes Hellström, ordförande i Svenska Freds
Agnes Hellström, ordförande i Svenska Freds

– Jag är otroligt glad och stolt över att ha fått förnyat förtroende. De senaste åren har varit de roligaste och mest utmanande hittills i mitt arbetsliv. Nu ser jag fram emot att fortsätta arbetet mot vapenexporten till icke-demokratier och länder som kränker mänskliga rättigheter, få Sverige att skriva under FN-konventionen mot kärnvapen och se till att mänsklig säkerhet prioriteras inom försvars- och säkerhetspolitiken, säger Agnes Hellström.

Agnes Hellström är 41 år och har varit medlem i Svenska Freds sedan 2003. Hon har varit ordförande i lokalföreningen i Stockholm och suttit i Svenska Freds centralstyrelse sedan 2011. Agnes Hellström valdes som ny ordförande för Svenska Freds på kongressen 2016 och fick förnyat förtroende som ordförande på kongressen 2018.

– Det har varit fyra intensiva år. Efter långt och hårt arbete fick vi slutligen ett skärpt regelverk för svensk vapenexport, inklusive det demokratikriterium vi krävt, och i oktober 2019 kom beslutet om att all vapenexport till Turkiet stoppas. Nu fortsätter arbetet med att stoppa vapenexporten till kriget i Jemen – världens värsta nu pågående humanitära katastrof – och med att förändra säkerhetspolitiken så att mänsklig säkerhet prioriteras framför militär upprustning. Inte minst nu, under pågående pandemi, är det oerhört tydligt att vi måste ompröva synen på säkerhet och sluta militarisera säkerhetspolitiska problem och lösningar. Inga vapen i världen kan skydda oss mot de hot som nya pandemier och effekterna av klimatförändringarna utgör, säger Agnes Hellström.

Kontakt:

Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds: 070 954 05 13,
agnes.hellstrom@svenskafreds.se

Ingrid Heller, pressekreterare: 070 763 48 57,
ingrid.heller@svenskafreds.se