Home / Upptäck / Medlemmar / PAX #2 2022: KERSTIN HAR ORDET

PAX #2 2022: KERSTIN HAR ORDET

2022-07-19

EFTER SEX ÅR AV HÅRT ARBETE och skarpt fokus att sätta Svenska Freds på kartan ska Agnes Hellström nu fatta pennan på heltid. Vi är så tacksamma för det hon åstadkommit under sin tid i Svenska Freds och det är en ära att få fortsätta förvalta det som hon skapat tillsammans med alla medlemmar, styrelsen och kansliet. Vilken vår att göra sorti på, och för mig att få tillträda efter. Vad är det som har hänt? Vilket medielandskap har hon lotsat Svenska Freds genom i efterspelet av Rysslands
folkrättsvidriga invasion av Ukraina?

DET ÄR INTRESSANT att jämföra just medias roll med hur det var i slutet av 1800-talet. Kung Oscar den II skriver i sina memoarer att media då snarare intog en fredshetsande roll. ”Pressen begynte sina hätska fälttåg mot militarism och militärbudgetar. Sverige borde nu vända alla sina tankar bort från sin historia, helst när denna skrivits på blodiga slagfält”. Författaren och Svenska Freds ordförande emeritus, Per Anders Fogelström, beskriver att detta var en tid då fred och neutralitet började sprida sig i Sverige.

NÅGRA DECENNIER senare gav sig rösträttskämparna och fredskvinnorna i Fogelstad in i politiken. De hade en blå delfin som sin symbol. Honorine Hermelin förmedlade att de behövde lita på att när de gav sig ut på nytt vatten skulle en delfin komma och bära upp dem genom vågorna. De övade också tillsammans på att ta plats i offentligheten och gav varandra sina bästa råd.

DENNA METAFOR om delfinen har varit med mig på sistone då många modiga kollegor och medlemmar i Svenska Freds viskade goda råd och grattis i mitt öra när jag fick det stora förtroendet att bli vald till föreningens ordförande på Svenska Freds 139-års kongress den 22 maj.

”Jag känner mig omskakad av världsläget, men jag känner också tillförsikt. Och framförallt känner jag mig hedrad och tacksam att få vara med och leda Svenska Freds framåt i denna nya tid.”

TIDIGARE SAMMA VECKA fick jag följa med makalösa Agnes för upplärning i SVT-studion. Det var en stark upplevelse att se henne stå där och som så ofta förr vara den enda kritiska rösten mot Nato mitt i en tid av växande rädsla och militarism. Hon har varit en viktig del av att Svenska Freds varit så tydligt att människor hittar till oss och vill vara med. Tack Agnes!

VI BEHÖVER FORTSÄTTA att lysa starkt och arbeta hårt nu när den historiska pendelrörelsen med Rysslands invasionskrig kastade Sveriges freds och säkerhetspolitik tillbaka två hundra år i tiden. Med en ansökan om medlemskap i kärnvapenalliansen Nato hastigt inskickad är vår analys och existens viktig.

SVENSKA FREDS är fortsatt emot ett svenskt Natomedlemskap och kommer att arbeta för att svensk nedrustningspolitik inte blir helt urholkad, att Sveriges regering garanterar att vi inte normaliserar
varken kärnvapen eller vapenexport till Turkiet. Vi ska få opinionen med oss för ökad transparens och en mer nyanserad debatt, så att media som de gjorde för två hundra år sedanåterigen ska bedriva ”hätska fälttåg” mot militarism och höjda militärbudgetar.

JAG KÄNNER MIG OMSKAKAD av världsläget, men jag känner också tillförsikt. Och framförallt känner jag mig hedrad och tacksam att få vara med och leda Svenska Freds framåt i denna nya tid. En tid då vår röst för nedrustning och hållbar fred behövs mer än på länge.

SÅ LÅT OSS FORTSÄTTA vara varandras delfiner, för vi kommer att behöva varandra.

Kerstin Bergeå, 20/6 2022.

 

VILL DU VETA MER OM KERSTIN?
Lyssna på avsnitt #19 av Fredspodden!