Home / Upptäck / Medlemmar / PAX: FRED OCH FRIHET FÖR UKRAINA – STOPPA RYSSLANDS KRIG

PAX: FRED OCH FRIHET FÖR UKRAINA – STOPPA RYSSLANDS KRIG

2023-04-21
av Linnéa Petersson

Den 19/2 samlas över 250 personer på Odenplan i Stockholm för att demonstrera mot Rysslands krig i Ukraina. Demonstrationen äger rum ett år efter att flera organisationer tillsammans med Svenska Freds samlats på samma plats för att fördöma den ryska regimens aggressiva agerande och protestera mot alla krigsförberedelser. 

Många saker är sig likt från när vi samlades vid samma trappa ett år tidigare: solen som sakta drog sig undan, kylan som tvingar en att hoppa på stället, fredsplakaten som tornar upp sig från folkmassan. Men känslan är väldigt annorlunda. 2022, några dagar innan vad som skulle bli krigsutbrottet samlades hundratals människor i något som fortfarande var hoppfullt. 

I år är känslan framför trappan snarare sorg, vemod och förtvivlan. Alla talare påpekar det som alla som samlats redan känner till. Ett år av krig, ett år av oskyldiga liv som släckts, ett år av attacker mot skolor, sjukhus och infrastruktur. Berättelserna och vittnesmålen är inget man vänjer sig vid. Kvinnor, barn, civila, journalister och människorättsaktivister är bara några av de vars verklighet lyfts fram genom talarna på plats. Skådespelaren Dan Bratt läser en dikt av den ukrainske poeten Serhij Zjadan. Louise Hoffsten sjunger om freden. 

Men helt hopplöst känns det inte. Människor väljer ju att trotsa kylan, att hoppa på stället och stå upp för freden. Vi väljer att orka fortsätta. En bred representation från det svenska civilsamhället sluter upp och enas kring det som var, är och fortsätter vara viktigt. Fred och frihet för Ukraina – Stoppa Rysslands krig!

Sverige och omvärlden har slutit upp för Ukraina och behöver investeringar i tid och pengar, tvärt emot den utveckling som vi ser idag. Vi behöver fortsätta stödja det ukrainska folket och kräva deras fred och frihet. Kraftfullt fördöma Putin och de kallsinniga hoten om att använda kärnvapen. Det är viktigt att du är här idag. Alla små och stora protester är del av att visa vårt kollektiva motstånd mot kriget. Tillsammans står vi upp för Ukrainas frihet.”

Tal av Kerstin Bergeå på Odenplan den 19/2

Skribent: Maja Landin