NOBELPRISET 2023 TILLDELAS NARGES MOHAMMADI

KERSTIN BERGEÅ: Jag känner stor glädje inför valet!

Nu är det klart vem som tilldelas Nobels fredspris 2023. Priset går till Narges Mohammadi för hennes kamp mot kvinnors förtryck i Iran, för att främja mänskliga rättigheter och för alla människors frihet.

ZAN SENDEGI AZADI! 
WOMAN LIFE FREEDOM! 

– Jag känner stor glädje inför valet av Narges Mohammadi. Det visar att kamp underifrån som vanliga människor bedriver kan sätta tryck och demokratirörelsen i Iran behöver stöd och solidaritet från oss runt om i världen. Där spelar det här priset en viktig roll. Det är så viktigt att rikta strålkastarljuset mot en aktivist och representant för en folklig protest, en ickevåldsrörelse som kämpar för fred, frihet och kvinnors rättigheter, säger Kerstin Bergeå, Ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.

 Samtidigt som vi ser en pågående mycket oroande global militär upprustning ser vi också en våg av auktoritärt, repressivt ledarskap och demokratisk nedrustning världen över. Det är därför viktigare än någonsin att ge priset till en individ som symboliserar fredlig ickevåldsrörelse och som kämpar på gräsrotsnivå för människors rättigheter.

– Civilsamhället, demokratirörelser och folkliga protester – vanliga människor som arbetar för fred, frihet och rättvisa behöver få synas. Där ser Svenska Freds med stor glädje på att Nobelkommittén synliggör och prisar de folkliga protesterna i Iran och Narges Mohammadi. Genom priset hedras också Mahsa Jina Aminis minne, säger Kerstin Bergeå.

Narges Mohammadi är en ledande iransk människorättsaktivist och journalist som har kämpat för kvinnors rättigheter och avskaffandet av dödsstraffet. Hon har tillbringat flera perioder i fängelse i Iran och avtjänar för närvarande ett långt fängelsestraff för bland annat spridning av ”propaganda mot staten”. Hennes fängslande har fördömts internationellt. Mohammadi är biträdande chef för Defenders of Human Rights Center, som leds av 2003 års mottagare av Nobels fredspris, Shirin Ebadi. Hon valdes också till ordförande för verkställande kommittén för National Council of Peace in Iran.

Om priset:
Alfred Nobel stöttade initiativ och människor som framförallt talar emot militarism och krig och ville bidra till arbetet för nedrustning och fredlig lösning av internationella konflikter. Vi ser att detta följs av nobelkommitten genom att tex ofta inkludera aspekter i motiveringen som betonar mottagarens arbete med fredlig konfliktlösning, ickevåld, konfliktförebyggande och nedrustning.

KONTAKT

Maja Landin, Pressekreterare, Svenska Freds

maja.landin@svenskafreds.se, 070-763 48 57


Bildkälla: Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach