INTERNATIONELLA FREDSDAGEN: NU LANSERAR VI UNIKT MUSIKSAMARBETE

Idag lanserar Svenska Freds “Sånger för fred” - nytolkningar av fredslåtar i ett unikt samarbete med artisterna Sarah Riedel, Carl Bagge och Martin Höper. Musiksläppet sammanfaller med den 21 september som är den Internationella fredsdagen, en dag som instiftades som en vädjan till världens länder om ett dygn av eld upphör och ickevåld.

I Sånger för fred ingår “Sång till Friheten”, “I natt jag drömde något som”, “Var blev ni av ljuva drömmar?” och “Det gåtfulla folket”.

– De här låtarna skrevs i en tid när det fanns stort hopp om nedrustning och världsfred. Idag ser vi istället en ökad upprustning och militarisering i världen. Nu behövs fredslåtarna igen – för att påminna oss alla om att en hållbar fred är möjlig, säger Sarah Riedel, en av artisterna som ingår i projektet.

Sånger för fred spelades in i Rotwang Studios på Långholmen under sommaren. EP-släppet är en del av Samling för Fred – en satsning där Svenska Freds lokalförening i Stockholm på olika sätt uppmärksammar hur individer kan engagera sig för hållbar fred och nedrustning.

– Vi är så glada över att några av Sveriges mest välkända jazzmusiker väljer att ta ställning för fred och nedrustning genom projektet “Sånger för fred”. Nu hoppas vi att fler får upp ögonen för hållbar fred och inser att det finns alternativ till den ökande upprustning vi ser runtom i världen, säger Tilda Wendefors, ordförande i Svenska Freds lokalförening i Stockholm.

Mer information

Lyssna på låtarna här
Ladda ned pressbilder här. 
Läs mer om projektet “Samling för fred”

Kontakt

För mer information och intervjuförfrågningar för de medverkande artisterna kontakta Ingrid Heller, pressekreterare på Svenska Freds, 0707-63 48 57, ingrid.heller@svenskafreds.se  

Carl Bagge är en välanlitad jazzpianist, kompositör och arrangör med en imponerande bredd. Han har spelat med Robyn, Svante Thuresson och Ann Sofie von Otter för att nämna några. Han har komponerat musik till ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons Jul” på Scalateatern. Carl Bagge är även pianist på Isabella Lundgrens senaste album ”Out Of The Bell Jar” med Dylantolkningar, ett album som grammisnominerades i våras. Carl Bagge har till vardags sin bas i Ekdahl/Bagge Big Band.

Sarah Riedel är flerfaldigt prisbelönt sångerska, musiker och kompositör som etablerat sig som en av våra svenska storheter inom visa och jazz. Under våren 2020 var Sarah Riedel aktuell på Dramaten, där hon medverkade i succéföreställningen ”Får jag vara med?” som hon skapat tillsammans med Stina Wirsén och Anna Vnuk. Hon har släppt en rad skivor, bl.a kritikerrosade ”Genom natten” som hon producerade tillsammans med Martin Hederos och ”Sarah Riedel tolkar Kristina Lugn”, tonsättningar av nyligen framlidna Kristina Lugn, vilken belönades med Manifestpriset 2017 i kategorin ”Årets visa”. Hon har samarbetat och sjungit med bl.a Nicolai Dunger, Loney Dear, Kungliga Hovkapellet, Norrbotten Big Band, Bohuslän Big band och Musica Vitae.

Martin Höper är kontrabasist som efter studier på Kungliga Musikhögskolan har spelat med Peter Jöback, Andreas Hourdakis Trio, Gustav Lundgren Quartet, Rigmor Gustafsson och Last Days Of April för att nämna några. Han har turnerat internationellt med elektrojazzgruppen KOOP och Rasmus Fabers “Platina Jazz” under flera omgångar.

FAKTARUTA:
Artist: Samling för fred
Skiva: Sånger för fred
Spår:
01. Sång till Friheten (musik: Silvio Rodriquez, svensk text: Björn Afzelius)
02. I natt jag drömde något som (musik: Ed McCurdy, svensk text: Cornelis Vreeswijk)
03. Det gåtfulla folket ( Musik: Olle Adolphson, text: Beppe Wolgers)
04. Var blev ni av ljuva drömmar? (Musik Gloria Sklerov, Harry Lloyd, svensk text: Hans Alfredson och Tage Danielsson)

Utgivning: Svenska Freds / Record Union
Releasedatum: 2020-09-21
Medverkande: Sarah Riedel (sång) Calle Bagge (piano) Martin Höper (Bas)
Mixning: Markus Jägerstedt
Mastering: Markus Jägerstedt och Martin Höper
Coverart: Karl Friman