Home / Upptäck / Fred och Säkerhet / KERSTIN HAR ORDET: Fred och frihet för Ukraina, stoppa Rysslands krig!  

KERSTIN HAR ORDET: Fred och frihet för Ukraina, stoppa Rysslands krig!  

2023-02-24

TAL DEN 24/2 2023 av Kerstin Bergeå, ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen på Stortorget i Örebro.


Nu har det gått ett helt år av fullskaligt krig. I 365 dagar har det ukrainska folket kämpat dagligen för sin fred och frihet. 

Det är med sorg, ilska och frustration vi tar del av rapporterna om alla som dagligen dödas och skadas i detta oförsvarbara, folkrättsvidriga och fasansfulla krig. 

För varje dag – växer det mänskliga lidandet. Krigets konsekvenser kommer att eka genom Europa i generationer framöver.

Ukraina har all rätt både moraliskt och enligt FN-stadgan  att försvara sig mot Rysslands folkrättsvidriga invasion.

Svenska Freds verkar för en stark internationell rättsordning med folkrätten som grund. Folkrätten inbegriper rätten till självförsvar  i händelse av väpnat angrepp. Men målet måste vara att så snart som möjligt hitta andra medel  för att återställa fred och säkerhet.

Enligt FN-stadgan har världens länder en skyldighet att lösa internationella konflikter på fredlig väg!  Fredliga konflikthanteringsmetoder kräver också investeringar. Vår roll som fredsorganisation är att verka för att investeringar görs  i dessa metoder och i det förebyggande arbetet. 

Sverige och omvärlden har slutit upp för Ukraina och behöver investeringar i tid och pengar, tvärt emot den utveckling som vi ser idag. Vi behöver fortsätta stödja det ukrainska folket och kräva deras fred och frihet. Kraftfullt fördöma Putin och de kallsinniga hoten om att använda kärnvapen. Vi kräver ett stopp av all import av gas från Ryssland. 

Denna import bidrar till att göda Rysslands krigskassa och har också ett politiskt och symboliskt värde.  Som Greenpeace påminde oss om på den demonstration vi höll mot Rysslands krig på Odenplan i söndags: Jag citerar:  ”den 14 februari lossade ett tankfartyg flytande fossilgas från Vysotsk i Ryssland  i terminalen i Nynäshamn. 

En fullastad tanker med rysk gas uppskattas vara värd över en kvarts miljard kronor, vilket motsvarar nästan fyra avancerade Kalibr-missiler som Ryssland regelbundet avfyrar mot Ukrainas befolkning.”

Vi kräver att Sverige, särskilt i sin roll som ordförande i EU under våren 2023 utreder möjligheterna att ställa Putin inför rätta.  Något som Svenska Freds krävs ända sedan andra Tjetjenienkriget. Att ansvar utkrävs för alla personer som misstänks för brott mot mänskligheten, folkmord och krigsförbrytelser. 

Vi kräver stöd till de ryssar som vägrar bidra till Putins krig och till den lilla kritiska media och civilsamhälle som finns i Ryssland.

Det är viktigt att du är här idag. Alla små och stora protester,  liksom dessa regelbundna demonstrationer är del av att visa vårt kollektiva motstånd mot kriget. Jag har med mig vykort idag med uppmaning om att Ryssland omedelbart ska stoppa kriget och dra tillbaka sina militära styrkor från landet.  Idag kommer vi att fylla ambassadens Ryska ambassadens brevlåda, fortsätt skriv på! Hundratal människor har redan valt att skriva under ett kort, det är inte försent. Välkommen att göra det du också!

Tillsammans står vi upp för Ukrainas frihet.

Slava Ukraina!

Stoppa Rysslands krig!

Bild från demonstration på Odenplan i Stockholm 19/2 2023.