Home / Upptäck / Fred och Säkerhet / LÅNG LEVERANSTID PÅ FRED

LÅNG LEVERANSTID PÅ FRED

2021-11-23

Ett paket kanske är tre dagar bort, förbudet mot kärnvapen tog 27 564 dagar. I julkampanjen ”Lång Leveranstid” vill Svenska Freds belysa att en fredlig framtid ligger i mänsklighetens händer och tar hjälp av en (o)känd välgörare.

av Miriam Refai

Karl-Bertil Jonsson är julsymbolen som tar klappar från de rika och ger till de fattiga i hopp om att göra julen mer rättvis. Varken Svenska Freds eller Karl-Bertil  kommer  störa ordinarie posthantering under julen i år, men vill i sann Karl-Bertil-anda uppmana till att skänka en gåva dit det behövs som mest i jul. 

– Vi arbetar för att uppfylla den kanske vanligaste julönskningen – fred på jorden! Men världen är överbeväpnad och freden underfinansierad, som FN:s tidigare generalsekreterare Ban Ki Moon ofta sa.  Visst kan leveranstiden på fred kännas oändlig men vi vet vad som är möjligt att leverera när det är många som stöttar oss, säger Agnes Hellström, Svenska Freds ordförande.

Som exempel var leveranstiden för ett förbud mot kärnvapen 27 564 dagar. Ända sedan  atombomberna föll över Hiroshima och Nagasaki har världens fredsaktivister arbetat för  att de aldrig ska användas igen. 2008 bildades ICAN som Svenska Freds är del av. Arbetet  ledde hela vägen fram till en FN-konvention om förbud mot kärnvapen och till Nobels  fredspris. Förbudet trädde i kraft 22 januari 2021.  

8385 dagar krävdes för att skärpa reglerna för den svenska vapenexporten. 1995 började Svenska Freds driva på för ett demokratikriterium som ett sätt att få stopp på  vapenexporten till diktaturer. Svenska Freds spred kunskap och engagerade allmänheten, debatterade mot och samtalade med politiker, höll demonstrationer och samlade civilsamhället för att få genomslag för förslaget. 2018 fattade riksdagen slutligen beslut om ett skärpt regelverk där demokratikriteriet fanns med. 

Leveranstiden på fred är lång, men inte oändlig. Svenska Freds har sedan 138 år tillbaka ständigt arbetat för att förkorta den, och vill i jul  få med fler i arbetet.

– Vi är medvetna om att det är skillnad på delmål och världsfred, men med den här kampanjen hoppas vi att tillsammans med svenska folket och Karl-Bertil kunna förkorta leveranstiden och leverera en fredligare jul i år, och alla jular framöver, säger Agnes Hellström.

 

 

Kontakt

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta Maja Landin, pressekreterare på Svenska Freds, 0707-63 48 57.