Home / Upptäck / Fred och Säkerhet / PAX NR 4 2020: AGNES HAR ORDET

PAX NR 4 2020: AGNES HAR ORDET

2020-11-30

Ett minst sagt omtumlande år går mot sitt slut, liksom tiden vid makten för USA:s president Donald Trump. Han valdes till sitt ämbete några månader efter att jag valdes till mitt, och har sedan dess hotat med kärnvapenkrig, dragit sig ur klimat- och nedrustningsavtal, spridit lögner och rasism. Att det inte blir fyra år till i Vita huset är en obeskrivlig lättnad, skriver Agnes Hellström, ordförande i Svenska Freds.

Agnes Hellström, ordförande i Svenska Freds.Men trots ett år med mycket oro och frustration får vi inte glömma att vi, en gång för alla, förbjudit kärnvapen! Den 23 oktober blev Honduras 50:e stat att ratificera konventionen, som nu kan träda i kraft i början av nästa år.

Kärnvapenöverlevaren Setsuko Thurlow har ägnat närmare 70 år av sitt liv åt kampen för ett förbud mot kärnvapen. När det magiska talet 50 slutligen nåddes blev hon sittande med tårar av lycka strömmande längs kinderna. I sitt inre berättade hon nyheten för sin familj och sina klasskamrater, vars liv gick förlorade den 6 augusti 1945 av atombomben över Hiroshima. Det är för deras skull hon kämpat, för att ingen ska behöva dö av kärnvapen igen. Och det är tack vare att vi varit så många under så många år och aldrig gett upp tron på förändring, som förbudet blivit verklighet.

Medlemmar i Svenska Freds har engagerat sig i kärnvapenfrågan sedan 1950-talet, 10 000-tals människor har löst av varandra för att ta arbetet vidare. Det är så vår förening har arbetat sedan starten 1883 och det är så vi kommer att fortsätta jobba. Och för att fånga upp nästa generation i detta arbete drar vi nu igång Fredsakademin. Med stöd av Allmänna Arvsfonden kommer vi i samverkan med fyra universitet och två av våra lokalföreningar möjliggöra för fler unga att engagera sig i frågor om hållbar fred och säkerhet genom en stor utbildningssatsning. En viktig målgrupp är även de gymnasieelever som på olika sätt berörs av den återinförda värnplikten. Det känns fantastiskt roligt och ett betydelsefullt steg för att bli ännu fler. Det är något du kan läsa mer om i det här numret av Pax.

I tidningen får du även lära känna boten Fred. För på samma sätt som Svenska Freds inom ICAN verkat för ett förbud mot kärnvapen, jobbar vi nu för att stoppa utveckling av så kallade mördarrobotar i kampanjorganisationen Campaign to Stop Killer Robots. Mördarrobotar är vapensystem som kan komma att styras av artificiell intelligens utan mänsklig kontroll och som utvecklas i allt snabbare takt. Med hjälp av boten Fred, årets julklapp 2020, vill vi få fler att intressera sig och ta ställning för att förbjuda detta fruktansvärda vapen.

När detta skrivs är vi mitt i en andra våg av pandemin, USA:s sittande president ifrågasätter sitt lands demokratiska system och har ännu inte erkänt sig besegrad. Ingen av oss har en aning om hur 2021 kommer att ta sin början. Men det vi med säkerhet vet är att Svenska Freds har stått stadigt i mer än 137 år och att det vi kämpar för och tror på kommer att överleva många pandemier och auktoritära ledare.
Vi har otaliga exempel på att vår uthållighet alltid vinner på sikt. Och det är den känslan vi ska ta med oss när vi lämnar 2020 bakom oss.

Agnes Hellström, ordförande Svenska Freds