Home / Upptäck / Fred och Säkerhet / ANGÅENDE FREDSBÖNEN PÅ HIROSHIMADAGEN

ANGÅENDE FREDSBÖNEN PÅ HIROSHIMADAGEN

2022-08-08

Den 24 februari fördömde Svenska Freds Rysslands militära invasion av Ukraina som folkrättsvidrig och fruktade dess förödande konsekvenser. Vi fortsätter fördöma den ryska regimen.

Den 24 februari fördömde Svenska Freds Rysslands militära invasion av Ukraina som folkrättsvidrig och fruktade dess förödande konsekvenser. Därför har vi anordnat flera demonstrationer mot Rysslands aggressiva agerande. Vi fortsätter fördöma den ryska regimen som dödat civila och drivit över tretton miljoner ukrainare på flykt. Även förtrycket mot ryska oliktänkande är mycket oroande. Över 16000 personer har häktats i Ryssland i samband med fredsdemonstrationer sedan invasionen inleddes.

Rysslands krigshandlingar, tvångsförflyttningar, våldtäkter och terrorbombningar mot civila och andra brott visar hur fruktansvärt krig är. Att förebygga våld, krig och upprustning har varit vår organisations fokus i 139 år. Vi består av en bred skara människor som alla vill ha ett stopp på världens många krig omgående, inte minst Rysslands folkrättsvidriga invasion av Ukraina. Vår vision är en värld fri från våld och krig.

Vi uppmanar alla aktörer, inklusive Sveriges regering, att omedelbart öka ansträngningarna en diplomatisk lösning av konflikten. 

Alla som håller med om vårt idéprogram kan bli medlemmar av Svenska Freds. Att försvara krigshandlingar så som Rysslands folkrättsvidriga invasion av Ukraina går helt emot Svenska Freds idé- och värdegrund. 

Det är därför mycket olyckligt att en av Svenska Freds lokalföreningar bjudit in en talare till Fredsbönen i Lunds domkyrka på Hiroshimadagen som regelbundet sprider oacceptabla uttalanden och som inte är förenliga med Svenska Freds analyser och argument. Våra lokalföreningar verkar självständigt men står under Svenska Freds styrdokument såsom idéprogrammet. Svenska Freds rikskansli för dialog med lokalföreningen om den aktuella händelsen för att förhindra att liknande situationer uppstår igen.

Vi beklagar det som har hänt.