Home / Upptäck / Nedrustning / KOPIÖSA SUMMOR LÄGGS PÅ KÄRNVAPEN

KOPIÖSA SUMMOR LÄGGS PÅ KÄRNVAPEN

2018-10-29

Agnes Hellström talade om kärnvapnens roll i dag i P3 Dystopia.

 

I P3 Dystopia ”En knapptryckning bort” den 29 oktober 2018 om kärnvapenhotet i dag medverkar Svenska Freds ordförande Agnes Hellström. Hon talar om de kopiösa summor som läggs på upprustning och betydelsen av det internationella kärnvapenförbudet.

– Varje timme lägger kärnvapenstaterna fortfarande lika mycket pengar på att modernisera befintliga arsenaler som FN årligen budgeterar för nedrustningsarbete. Det är så otroligt kostsamt. Om de aldrig ska användas, varför ska man då investera de här kopiösa summorna? undrar hon.

I juli 2017 röstade 122 stater i FN för ett avtal om kärnvapenförbud. De nio kärnvapenmakterna bojkottade både förhandlingarna och omröstningen och tre av dem – USA, Storbritannien och Frankrike – sade i ett uttalande att de aldrig kommer att ansluta sig till fördraget om kärnvapenförbud. Agnes Hellström påpekar att dessa staters starka reaktion på förbudet säger något om förslagets potential:

– För de sade ju att det här är helt tandlöst, verkningslöst och meningslöst, men lade samtidigt otroligt mycket kraft på att försöka få det att inte komma till stånd, och det är ju ett tecken på att det har en absolut verkan, säger Agnes Hellström.

Lyssna på programmet