Home / Upptäck / Nedrustning / RIS & ROS JUNI 2019

RIS & ROS JUNI 2019

2019-06-11

Ris & Ros är en aktion från Svenska Freds grupp Påtryckare för fred. Den här gången riktar vi vår uppmärksamhet mot de vapenmässor som ägde rum den 13-16 maj på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Den här gången riktar vi vår uppmärksamhet mot de vapenmässor som ägde rum den 13-16 maj på Stockholmsmässan i Älvsjö. Flera av världens största vapenföretag var på plats för att marknadsföra sina produkter. Bland de medverkande fanns svartlistade kärnvapenföretag och företag vars vapen används mot civila i kriget i Jemen. Bland annat deltog företaget Lockheed Martin, vars bomber dödade 40 barn i Jemen när den saudiledda koalitionen bombade en skolbuss i augusti förra året. Stockholms stad är majoritetsägare av Stockholmsmässan.

Därför går Ris den här gång till Cecilia Brinck som är ordförande i kommunfullmäktige i Stockholm. Det är oacceptabelt och etiskt oförsvarbart att Stockholms lokaler nyttjas av vapenföretag som tjänar pengar på krig och massförstörelsevapen. Stockholm stad har en investeringspolicy som säger att staden i möjligaste mån ska undvika investeringar i företag där en väsentlig del av omsättningen kommer från vapen. Detsamma borde gälla för uthyrning av stadens lokaler.

En av mässorna arrangerades i Glasgow förra året och möttes av omfattande protester. Protesterna ledde till politiska ställningstaganden om att vapenmässor inte kommer att tillåtas i Glasgow framöver. Det krävs tydlig politisk vilja för att se till att de beslut som fattas gynnar förutsättningarna för fredliga samhällen och inte motverkar detta mål. Ros går därför till Katarina Luhr, ansvarigt borgarråd för Stockholms stads Agenda 2030-råd, med anledning av hennes uttalande på kommunfullmäktiges sammanträde den 6 maj 2019 att hon vill verka för etiska riktlinjer för uthyrning av stadens verksamheter. Vi hoppas att detta ställningstagande leder till att inga fler vapenmässor kommer att äga rum i Stockholm.

Ladda ner och skriv ut dina egna Ris & Ros-brev. Det går lika bra att skicka email!

> Ris-brev pdf
> cecilia.brinck@stockholm.se

> Ros-brev pdf
> katarina.luhr@stockholm.se

Lägg breven i vardera frankerat kuvert och skicka till mottagarna. Tack för ditt deltagande!

”Ris & Ros” är en aktion från Svenska Freds grupp ”Påtryckare för fred”. Påtryckare för fred skickar ut vykort eller brev till utvalda personer eller organisationer som har bidragit till arbetet att skapa hållbar fred (ros), eller till personer som något vis motverkar detta arbete (ris). Vill du vara med i Påtryckare för fred? Det kostar från 60 kronor per år. Hör av dig till oss via info@svenskafreds.se.