KOMMENTAR: STOPP FÖR KRIGSMATERIEL TILL JEMEN MED I REGERINGSUPPGÖRELSE ENLIGT DAGENS NYHETER

Ett stopp för export av krigsmateriel till de krigförande parterna i Jemen finns med som en del av regeringsuppgörelsen mellan S, MP, C och L, enligt DN. Det skulle vara oerhört glädjande och varmt välkommet. Det återstår dock att se hur detaljerna ser ut.

Svenska Freds har drivit frågan om att vapenexporten till parterna måste stoppas sedan attackerna av Jemen började våren 2015. Trycket har ökat i takt med att det stora lidandet för Jemens befolkning blivit allt svårare att blunda för. Flera aktörer har ställt sig bakom kravet, senast Rädda Barnen. I Svenska Freds brevkampanj har närmare 600 brev skickats av privatpersoner till ansvariga politiker.

Ett stopp skulle sannolikt påverka exporten av Saabs radar- och stridsledningssystem Global eye till Förenade arabemiraten. Om regeringen också uttalar sig offentligt mot vapenexport till parterna skulle beslutet också kunna få politisk betydelse. Det kan bidra till att öka pressen på andra vapenexporterande länder att följa efter och stoppa en export som på många sätt stödjer den saudiledda koalitionens brutala krig.

Frågan är dock hur detaljerna kring uppgörelsen ser ut. Om det handlar om ett stopp eller bara en tillfällig frysning av exporten, om all materiel inkluderas eller om det finns kryphål i form av så kallade följdleveranser eller mottagarländer.

Dessa krav har Svenska Freds ställt:
– stopp av all krigsmaterielexport till de krigförande parterna, även följdleveranser
– politiskt ställningstagande emot vapenexport till parterna
– att regeringen arbetar aktivt inom EU och FN för ett embargo emot de krigförande parterna

På måndag eftermiddag kommer talmannen att nominera en statsministerkandidat och omröstningen hålls på onsdag i nästa vecka.