NYA AVSLÖJANDEN OM SVENSKA VAPEN I KRIGET I JEMEN

TV4-nyheterna rapporterar den 13 augusti om att svenska vapen används i kriget i Jemen. Granskningen visar att svensk krigsmateriel kan kopplas både till strider och till den blockad som hindrar mat och förnödenheter från att nå civilbefolkningen.

TV4-nyheterna rapporterade den 13 augusti om att svenska vapen används i kriget i Jemen. Granskningen visar att svensk krigsmateriel kan kopplas både till strider och till den blockad som hindrar mat och förnödenheter från att nå civilbefolkningen. Kriget som har pågått i fyra år beskrivs av FN som den största humanitära katastrofen sedan Andra världskriget. Fler än 85 000 barn rapporteras ha dött av svält och 22 miljoner människor är i akut behov av hjälp.

Redan i mars avslöjades att Saabs radar- och stridsledningssystem Erieye och patrullbåtar från Swede Ship Marine använts i den saudiska krigföringen i Jemen. Trots detta fortsätter den svenska vapenexporten till de stridande parterna. Bland annat väntas Saabs stridsledningssystem GlobalEye att levereras till Förenade arabemiraten inom kort.

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström kommenterade avslöjandet i TV4 Nyhetsmorgon den 14 augusti.

– Regeringen har makt och möjlighet att stoppa vapenexporten till de här regimerna. Det är bland annat en ny order av GlobalEye som är ett stridsledningssystem från Saab, som ska levereras till Förenade arabemiraten, som kan och bör stoppas just för att vi ser att svensk krigsmateriel används av de stridande parterna i Jemen. Det borde vara en självklarhet att stoppa den. Flera andra länder har stoppat vapenexporten till bland annat Saudiarabien, just för att det är så påtagligt vad som sker i Jemen just nu.

Trots skärpta regler för svensk vapenexport finns fortfarande inget förbud mot export till krigförande länder. Sverige är en av världens största vapenexportörer och så länge exporten pågår kommer den krigsmateriel som säljs att dyka upp i krig. Situationen i Jemen är ingen nyhet för den svenska regeringen, att svensk krigsmateriel använts i kriget är också känt sedan tidigare. Regeringen måste sluta att ducka frågan, visa politiskt ledarskap och stoppa all vapenexport till de länder som krigar i Jemen.

Leveransen av stridsledningssystemet GlobalEye till Förenade arabemiraten har ännu inte skett och kan fortfarande stoppas. Beslutet är politiskt och kan fattas av regeringen. Det är dags att stå upp för civilbefolkningen i Jemen och stoppa all vapenexport till de krigförande parterna i kriget.

Hjälp oss att sätta press på ansvariga politiker och kräv ett stopp av den svenska vapenexporten till kriget i Jemen. Över 1000 brev har redan skickats, du kan lätt skicka ett eget genom vår brevkampanj:

https://signby.me/se/stoppa-vapenexporten-till-kriget-i-jemen

 

TV4 Nyhetsmorgon den 14 augusti:
www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/12489661

TV4-nyheternas inslag den 13 augusti:
www.tv4play.se/program/nyheterna/12489939

Dagens Nyheters artikel om avslöjandet:
www.dn.se/nyheter/sverige/svenska-vapen-pa-satellitbilder-kopplade-till-jemenkriget/

Tidningen OmVärlden sammanfattar vad som hänt:
www.omvarlden.se/Branschnytt/nyheter-2019/den-svenska-dubbelmoralen-i-jemen–vapenexportor-och-fredsmaklare/