Home / Upptäck / Försvars- och Säkerhetspolitik / FREDSTAL UTANFÖR DEN RYSKA AMBASSADEN 21/9

FREDSTAL UTANFÖR DEN RYSKA AMBASSADEN 21/9

2022-09-21

Den 21 september, på den Internationella Fredsdagen, höll Svenska Freds ordförande Kerstin Bergeå ett tal utanför den ryska ambassaden i Stockholm på demonstrationen "Stoppa Putins krig mot Ukraina".

”Нет войне  – No to WAR

Jag heter Kerstin Bergeå och är Svenska Freds ordförande. Att förebygga våld, krig och militär upprustning har varit vår organisations fokus i 139 år.

På Ukrainas självständighetsdag var jag här klädd i gult och blått.

Idag har jag klätt mig i svart – för jag känner sorg.

Sorg över det mänskliga lidandet i Ukraina. Över de ofattbara krigsbrott som uppenbaras inför våra ögon när kropp efter kropp nu grävs upp ur massgravar i Izium. 

Sorg över de fasansfulla spår krig lämnar efter sig i generationer. 

Och sorg över att fred och frihet, idag den 21 september på Internationella fredsdagen, är alldeles för avlägset för alltför många människor i världen.  

Fredsdagen är instiftad för att vädja om ett 24 timmar långt eldupphör, för att påminna oss om att fred är möjligt. 

Rysslands krigshandlingar, tvångsförflyttningar, våldtäkter och andra brott visar hur fasansfullt krig är.

Budskapet ”Nej till Rysslands krig”- Нет войне- ska höras extra starkt just idag! 

 Нет войне –No to  WAR

Ett budskap som modiga anti-krigsdemonstranter i Ryssland använt för att motsätta sig Putins folkrättsvidriga krig. 

Framför allt går tankarna idag på fredsdagen och alla andra dagar till alla de ukrainare i landet och utanför som drabbas av det här kriget.

Men jag tänker också på de  modiga ryssar som trots oerhörda risker demonstrerar mot invasionen. Och de ryssar som tvingas ut i ett krig som inte är deras. 

Albert Sahibgarejev, 24 år som deserterat och fått ett sju år långt fängelsestraff säger att han inte ångrar sig för det som pågår i Ukraina är inte rätt. 

Ryska oppositionspolitiker som Dimitrij Paljuga som tillsammans med andra lokalpolitiker protesterar och kräver att Vladimir Putin ställs inför riksrätt. 

Den ryska konstnären Alexandra Skochilenko som greps för att ha ersatt prislappar i stormarknader med klisterlappar med antikrigsmeddelanden. 

Hon är en av de som liksom vi här säger;

Нет войне –No to WAR

Deras motstånd är också vårt och Ukrainas hopp. 

Svenska Freds har stöttat civilsamhället i Ukraina och i Ryssland och i decennier fördömt och varnat för den auktoritära utvecklingen i Ryssland. 

Medan Sveriges demokratibistånd dit har drastiskt minskat har vi lyft vikten av att öka  biståndet till freds-. demokrati och människorättsförsvarare i Ryssland.

Vi har uppmanat Sveriges regering att ställa Putin till svars för de krigsbrott, inte olika de som sker i Ukraina idag, som Ryssland anklagades för under det andra Tjetjenienkriget. 

Vi uppmärksammade att flera europeiska länder fortsatte att sälja vapen till Ryssland trots annekteringen av Krim 2014. 

Sedan den 22 februari i år har Svenska Freds gång på gång fördömt Rysslands folkrättsvidriga krig genom att anordna och delta i flera demonstrationer. 

Och vi kommer fortsätta att fördöma den ryska regimen som dödar civila och drivit över tretton miljoner ukrainare på flykt

Men sanningen är att världen borde ha gjort mer, mycket tidigare för att förhindra detta fruktansvärda krig. 

Нет войне –No to WAR

Vi är säkra på även FN har en viktig roll att spela för att driva på fredsförhandlingar. Här kan och bör Sverige ge allt vårt stöd.

Vi kräver rättvisa. För att uppnå hållbar fred krävs att man går till botten med det som har hänt. Att offer som överlevt får upprättelse för det lidande kriget orsakat. 

Det finns möjligheter att utkräva ansvar för de krigsbrott som begås och det spelar roll. De instanser som finns måste användas. Vi välkomnar Sveriges stöd till bland annat ICC. 

Нет войне –No to WAR

Vi kräver att Sverige omedelbart stoppar all import av rysk olja och gas – affärer som direkt bidrar till att stärka Putins krigskassa och upprätthålla kriget. 

Och vi måste göra allt för att stödja de modiga aktivister som riskerar sin frihet för att stå upp mot fascism och diktatur.  

Vi kräver ökat stöd till ryska och ukrainska freds-, demokrati- och människorättsaktivister och att Sverige ser till att ryska desertörer och vapenvägrare ges skydd, till exempel genom att omfattas av EU:s massflyktsdirektiv och kan få en fristad i Europa. 

De som vägrar Putins order att döda är värda allt vårt stöd. 

Det är fredsdagen så vi säger 

Slava Ukraina

Нет войне  

Tack.”

Kerstin Bergeå 21/9