Home / Upptäck / Försvars- och Säkerhetspolitik / KERSTIN HAR ORDET: Det är inte försent

KERSTIN HAR ORDET: Det är inte försent

2022-12-02

På väg hem från jobbet på cykeln fick Lindbergs ord mig att associera till en vän till mig som tänkte om. Hon blev stormförälskad och förlovade sig väldigt snabbt.

Jag läste Expressens ledarskribent Anders Lindbergs text Turkiet vill ta våra friheter ifrån oss.Vi kanske behöver fundera på en plan B om Nato. Natovänliga Lindberg, som i det närmaste agerat som en positiv talesperson för Socialdemokraternas säkerhetspolitiska helomvändning, har börjat tänka om när det gäller Nato – och det är klokt.

Att våga ändra sin uppfattning är modigt.

”Jag tror vi måste börja tänka tanken att Turkiet helt enkelt inte kommer att släppa in oss i Nato. Att de hela tiden kommer att öka kraven på Sverige och kräva avkall på allt fler av våra demokratiska fri- och rättigheter” skriver han. Lindberg menar att ”Det finns flera tänkbara lösningar”. Det är inte försent. 

På väg hem från jobbet på cykeln fick Lindbergs ord mig att associera till en vän till mig som tänkte om. Hon blev stormförälskad och förlovade sig väldigt snabbt. Hon hade blivit uppvaktad ett tag av en kille, och nu plötsligt kände hon att han var den rätta. Jag frågade henne om han inte hade ett problematiskt förflutet? Jo, men han är ändå en trygg famn och vad hon innerligt behövde, försäkrade hon. Som den oroade vän jag var sa jag: Se upp så att det inte bara är du som anpassar dig, du får ju inte ge upp dig och dina värderingar!

Några månader senare träffades vi över en fika. Hon lutade sig fram mot mig över bordet där vi satt och viskade ”Det är många saker som skaver, han är inte lika bra som jag hoppats. “Jag anpassar mig så mycket att jag undrar vad som kommer bli kvar av mig?” Jag tryckte hennes hand och skrev ner på en servett som låg där, så att det hon inte skulle glömma det: Ibland är det modigaste du kan göra att våga ändra dig. Det är inte försent.

Låt mig nu återgå till Lindbergs ord. När Turkiet 2019 gick in militärt i Syrien reagerade omvärlden starkt. Det var självklart att fördöma agerandet och Sverige, bland flera länder, stoppade all vapenexport till landet. Vi måste stå upp för folkrätten, sades det. 

När Turkiet nu återigen attackerar Syrien och Irak står den svenska regeringen tyst och tittar på. Det är rent skamligt att Sverige denna gång inte markerar mot Turkiets folkrättsvidriga agerande, utan snarare understödjer det. Det är helt uppenbart att Natoansökan äventyrar vår självständiga svenska utrikespolitik och därmed centrala värden som yttrandefrihet, mänskliga rättigheter och folkrätten. 

I ljuset av de eftergifter Sverige behövt göra gentemot Turkiet, att beslutet fattades så rekordsnabbt och nästan utan debatt, att vi varken fick folkomrösta eller möjlighet att ta ställning till frågan i riksdagsvalet, måste riksdagen frysa processen och tänka till. Som Lindberg skriver: det finns flera tänkbara lösningar. Och som jag skrev på den lilla pappersservetten till min vän: det är inte försent

Svenska Freds ordförande Kerstin Bergeå
Svenska Freds ordförande Kerstin Bergeå