MANIFESTATION FÖR AMAZONAS

Det är med stor sorg vi ser att Amazonas brinner. Situationen i Brasilien är ohållbar men det finns stora möjligheter att göra de prioriteringar som krävs för att vända utvecklingen. Den 7 september var vi med och arrangerade Manifestation för Amazonas i Stockholm tillsammans med bland andra Amazon Watch Sverige.

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström var en av talarna. Här kan du läsa hennes tal:

”Hej,

Jag kan stå här idag tack vare att människor före mig kämpat för att min röst ska vara värd lika mycket som andras.

Jag står här idag för att höja min röst mot att Amazonas brinner, skövlas och exploateras. Mot en president som anser att mänskliga rättigheter inte väger lika tungt för alla.

Jag står här för att påminna om att klimatet är en säkerhetsfråga och att hotet mot vår säkerhet är globalt.

Jag heter Agnes Hellström och är ordförande för Svenska Freds. Svenska Freds mål är hållbar fred i världen och för att nå dit måste vi förändra synen på säkerhet. För vår säkerhet kan inte skyddas av eller mätas i hur stark vår militärmakt är. Vår säkerhet handlar om att skydda den miljö vi lever i, om att förhindra och förebygga det våld som många utsätts för. Det handlar om allas rätt till utbildning och vård, att vi alla ska få våra mänskliga rättigheter respekterade, om att kunna leva i trygghet.

Vi är många här som protesterar mot Bolsonaros politik, inte bara idag utan alla andra dagar också. Vi kommer att fortsätta att göra det. Men inom kort kommer 36 stridsflygplan som Sverige sålt till Brasilien att levereras dit. Eftersom Brasilien inte haft pengar att köpa planen kommer Sverige att låna ut det som behövs. 40 miljarder kronor.

Sveriges vapenexport till Brasilien gör det mycket svårare för Sverige att vara en stark utrikespolitisk röst mot de inskränkningar och övergrepp som sker i landet. Förra året var Brasilien det största mottagarlandet av svensk krigsmateriel. Vi vet alla att fler vapen inte är lösningen på de globala utmaningar och hot mot vår säkerhet som vi står inför. Tvärtom.

Tack för att ni är här, tack för att ni engagerar er. Tack för att ni tar vara på den demokratiska rättigheten att protestera och agera. Det är så vi förändrat världen förut och det är så vi förändrar den igen.”

LÄS MER

Sverige har beviljat export av 36 Jas Gripen-stridsflygplan till Brasilien och har, genom det statligt ägda bolaget Svensk exportkredit, lånat ut över 40 miljarder kronor för att Brasilien ska ha råd att köpa dem. Här kan du läsa en debattartikel som vi skrev i november 2018 om utvecklingen i Brasilien: Sveriges vapenbröder: Bolsonaro, Duerte, Trump