PAX: EN KÖTTUTSTÄLLNING FÖR VEGETARIANER – SVENSKA FREDS PÅ VAPENMÄSSA I ABU DHABI

På vapenmässan IDEX i Abu Dhabi ställer världens vapenföretag vartannat år ut missiler, automatvapen, kommunikationssystem och helikoptrar med hopp om nya kunder. I februari 2019 besökte Linda Åkerström, ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska Freds, Mellanösterns största vapenmässa för att se hur dagens globala vapenindustri marknadsför sig på mässgolvet.

Det här är en artikel som publicerades första gången den 6 maj 2019.

Det går inte att se slutet på mässhallen inuti labyrinten av montrar. Kulspruteammunition, stridsspetsar och stridsvagnar omgärdar det myller av säljare och regeringsdelegationer som rör sig i gångarna. En man står med selfiepinnen redo för att få med pansarvagnen bakom sig. Intill två modeller av Bofors fartygskanoner står två säljare från Karlskoga. De har rest hit för att marknadsföra BAE System Bofors svensktillverkade vapen till resten av världen.

– Det är som en köttutställning för vegetarianer, säger den längre av säljarna och ler åt hur främmande vapenmässan kanske skulle verka för någon som inte är en del av branschen. Ingen av dem vill ha med sina namn med de berättar gärna. De har varit på många vapenmässor genom åren.

– Det är samma i alla branscher: bilutställning eller flygutställning. Det är samma företag och människor som åker runt i olika länder. Det är bara produkten som skiljer. Det är inte udda, berättar säljaren.

IDEX 2019 i Abu Dhabi Foto: Linda Åkerström

IDEX står för International Defence Exhibition and Conference. Den hålls vartannat år och är den enda vapenmässan i Mellanöstern och Nordafrika som visar upp militär materiel för både land, marin och flyg. Det är helt enkelt ”en unik plattform för att etablera och stärka relationerna med myndigheter, företag och väpnade styrkor i regionen”, som mässan själva beskriver det. Över 1 500 företag ställer ut detta år, på en yta mer än tre gånger så stor som Svenska mässan i Göteborg.

De stora hallarna är packade med kryssningsmissiler, automatgevär, sikten, radarsystem, handgranater och torpeder. Men i myllret av montrar finns också skyddande kalsonger, ansiktsfärg i flera nyanser, revärer, kamouflagetyg och frystorkad mat. Här står det svenska vapenföretaget Saab bredvid Belarus och missilsystem bredvid anti-missilsystem. Om du ville, fick och hade pengarna finns här allt du kan behöva för att utrusta en helt egen armé.

Det sudanesiska och statligt ägda vapenföretaget Military Industry Corporation, MIC, har en av mässans mer spektakulära montrar. Företaget bildades på 1990-talet med målet att förse den sudanesiska armén med militär materiel. Men företaget är, som det heter i mässkatalogen, ”redo att möta försvarsmarknadens behov” – med raketartilleri, explosivt material och militär utrustning.

MIC har satsat stort på IDEX. I mitten av hall D tornar en fyra meter hög pyramid upp sig. Ingången vaktas av två pappfigurer föreställande den egyptiska faraon Taharqa och en skylt med texten ”Working for Global Peace and Stability”. På skylten flyger en vit duva oroväckande nära mynningen på en AK5 – eller om det kanske ska se ut som att den kommer ur själva pipan.

Nadir Gissmalla Mohammed Gissmalla arbetar på marknadsavdelningen och visar upp raketartillerisystemet Taka Y4 som står på den sandfärgade heltäckningsmattan. Förut hade den bara tolv pipor, berättar han och klappar på piporna. Nu har den 15. Taka Y4 kan enligt informationsbladet användas för att slå ut bland annat plutoner av bepansrade fordon, personal i skyddsrum eller gömda trupper. Den kan monteras på till exempel flyg, pansarfordon och båtar, men här ligger sladden ihoprullad nere på mattan.

I det sudanska företaget MIC:s monter bjuds på macaroner framför raketartilleri Taka-Y4.
I det sudanska företaget MIC:s monter bjuds på macaroner framför raketartilleri Taka-Y4

Om det vore en civil marknad skulle många av företagen på IDEX, kanske till och med de allra flesta, ha konkurrerats ut för länge sedan. Det är som när apoteket privatiserades i Sverige: först fanns väldigt många olika apoteksföretag på marknaden, ibland flera olika apotek i samma kvarter i de stora städerna. Allteftersom blev de sedan färre – när efterfrågan på mediciner och tandborstar inte räckte för alla. Men så här fungerar inte vapenmarknaden. För vapenaffärer finns undantag som gör det möjligt för regeringar att stödja företag i det egna landet och många företag kan därmed överleva även om efterfrågan egentligen inte finns. Det leder till en köparens marknad där säljarna tävlar om intresset – med de bästa betalningslösningarna, med statligt stöd i form av lån och krediter och med en berättelse om att materielen också kommer med makt, goda relationer till säljarlandet och ekonomisk och teknisk utveckling i köparlandet. Det gäller att vara mest trovärdig, mest pålitlig, mest högteknologisk, mest beprövad och mest anpassningsbar till just dina behov.

Det är kanske därför som också den svenska ambassaden är på plats på IDEX, genom militärattachén Martin Bergstrand och under en del av tiden också genom ambassadören Henrik Landerholm. Den svenska närvaron består även av två personer från Försvarsmakten och en från Försvarets materielverk, FMV. För det är inte bara materielen i sig som ska säljas utan också ofta Sverige och det svenska i bredare bemärkelse. Under årens lopp har svenska vapen marknadsförts med löjromsmiddagar, svensk film och litteratur, svensk design och kungligheter, jojk, ostindiefararen Götheborg och med det svenska musikundret.

För att attrahera kunden handlar det om att bygga relationer, berättar de två säljarna på BAE Systems Bofors. Det är många års arbete innan man blir accepterad. ”Networking doesn’t stop at the show” konstaterar reklamskyltar och flygblad från mässhotellet och bjuder in till irländsk pop up-bar med livemusik på tolfte våningen varje kväll.

Vikten av goda relationer är också ett tydligt tema bland de slogans som pryder monterväggarna inne på mässan. Partnerskap hamnar högt på listan av tydligast kommunicerade värden. BAE Systems har för mässan valt ”Partnership in action”, Franska Naval group ”Long term partner for your sovereignity” och amerikanska vapenjätten Lockheed Martin ”Partnering for security and prosperity”. Trovärdighet och tillit är ett annat tema och syns bland annat i det sydkoreanska företaget C-RICH:s slogan ”With BIG TRUST”. Ett emiratiskt företag heter rätt och slätt ”Trust”. Mer rakt på sak är rysk-indiska missilföretaget Brahmos slogan ”Fast. Precise. Deadly”.

IDEX 2019 i Abu Dhabi
Saabs monter på vapenmässan IDEX 2019 i Abu Dhabi

Det svenska krigsmaterielföretaget Saab har valt ”Keeping People and Society Safe”. Denna slogan är det första som möter besökarna i företagets monter, framför ett bildspel som visar Abu Dhabis glittrande skyline. Alla de omkring 20 Saabanställda som rör sig runt på mässan har pins med den svenska och emiratiska flaggan och visar tydligt att också de satsar på partnership – och på Förenade arabemiraten. Saabs pressekreterare på plats, Conal Walker, vill dock inte svara på frågor som rör företagets strategi på mässan, hur de ser på utvecklingen i regionen eller på vapenexportdebatten i Sverige. Han hänvisar till huvudkontoret i Stockholm.

Bara några veckor före mässan öppnade offentliggjordes det så kallade Januariavtalet där S, L, C och MP kom överens om regeringsmakten. Det innehöll, som en av få utrikespolitiska punkter, en om vapenexport. Punkt 70 säger att de fyra partiernas principiella inställning är att inte godkänna vapenexportaffärer till ickedemokratiska länder som deltar militärt i Jemenkonflikten så länge konflikten pågår. Förenade arabemiraten är en av de stater som under Saudiarabiens ledning sedan mars 2015 deltar i omfattande bombningar av och blockad mot Jemen. Förenade arabemiraten är en federation av sju emirat och klassas i demokratiindex som en ofri, auktoritär regim.

Från Stockholm skickar Saabs pressansvarige Ann Wolgers ett uttalande på mejl. Hon skriver att IDEX är en av många mässor som Saab deltar på varje år och särskilt viktig eftersom besökarna kommer från en mängd länder och målgruppen är global.

Säljarna i BAE Systems Bofors monter är mer öppna för samtal, både om mässan och om politiken. Det gamla Karlskogaföretaget är numera del av USA-baserade BAE Systems Land and Armaments, i sin tur ägt av brittiska koncernen BAE Systems. Som den längre av säljarna beskriver det: de är ”ett hårstrå i svansen på den här elefanten”. I Sverige finns inget regelverk som bestämmer vilka länder företag får marknadsföra krigsmateriel till. Däremot ger myndigheten ISP indikationer på om de länder som företagen vill satsa på sannolikt skulle få tillstånd (grönt land), eller ej (rött land). Gula länder är i gråzonen. Kina är till exempel ett rött land. Bangladesh ett gult. Men det förhindrar inte att de kommer på besök. Under veckan har både kineser och ryssar besökt BAE:s monter. Förenade arabemiraten har sedan tidigare två sjökanoner av den sort, 57 mm, som nu står intill oss på mässgolvet.

– Det är inga offensiva vapen utan de används för självförsvar. Det är inget man kan skjuta på den egna befolkningen med, om man säger. Man tar ju inte med en båt till torget, säger den längre säljarens kollega och fortsätter:

– Så fort vi pratar om våra produkter säger vi att vapenexport från Sverige är förbjudet. Vi säljer på undantag. Det är ISP som bestämmer vilka undantag som ska göras. Om det är ett tillräckligt städat land eller vad man säger.

Som Sveriges största vapenföretag har Saab en särställning, inte minst vad gäller statligt exportstöd. Säljarna från Karlskoga håller med, även om det också händer att försvarsmaktens personal deltar på mässor som del av exportstödet till BAE Systems.

– Kommer det ett land som är gult och vill köpa många Jas Gripen kanske ISP säger nej men regeringen säger ja. Det är för mycket skattepengar nedgrävda, säger den längre säljaren.

Den svenska ambassaden i Abu Dhabi ligger en halvtimmes taxiresa från mässanläggningen. Ambassadören Henrik Landerholm bjuder på kaffe i koppar med Tre kronor-emblemet på, ett minne från tiden som moderat riksdagsledamot. Under veckan har han bland annat varit med när Saab på IDEX-mässan skrev under ett avtal om ytterligare samarbete med det emiratiska företaget Tawazun. Han har täta kontakter med Saab, varje vecka, berättar han. Hur går då exportstödet till?

– När det handlar om försvarsindustrin så har jag sedan jag kom till UAE i september 2017 haft enstaka möten med ledande emiratiska företrädare. Detta beror ju främst på att Sverige har ett stort försvarsindustriföretag med stor verksamhet i landet. Det innebär givetvis att betydelsen av konungariket Sveriges engagemang är avsevärt större än vad det annars skulle varit, säger Henrik Landerholm.

Han är tydlig med att den verksamhet som ambassaden stödjer är och måste vara inom ramen för det svenska regelverket för krigsmateriel, men skiljer i övrigt inte på ambassadens exportfrämjande till krigsmaterielföretag och annat näringslivsfrämjande.

-Det är samma principer som gäller för det. Vi ska gynna svenska företag och svenskt näringsliv till nytta för det svenska folkhushållet, för att skapa arbetstillfällen och tillväxt till Sverige. Det gäller ju alldeles oavsett om det handlar om försvarsindustrin eller om andra företag.

 

IDEX 2019 i Abu Dhabi

Tillbaka på IDEX serveras pain au chocolat i mediacentret. Ett ukrainskt företag håller pressträff om sin linje av militära övervakningssystem inför i huvudsak tomma stolar. Presentationen handlar om företagets erfarenheter från striderna mellan ukrainska och ryska styrkor 2014. Det är en fläkt från verklighetens krig och konflikter som annars känns långt borta bland de prydliga montrarna. Men det enda som kanske på riktigt påminner om krig på mässan är Majid. Han ser ut ungefär som plastbysterna på hjärt- och lungräddningskursen – fast specialtillverkad för katastrofsjukvård, med stora blåmärken och blodiga sår över kroppen. Ur ett sticker benpipan ut och foten pekar åt fel håll på ett sätt som gör ont att titta på. Han blöder ur det brutna vänsterbenet till dess att tryckförbandet på låret sitter tillräckligt hårt åt.

 

Dockan Majid säljs av företaget 3B Scientific och är gjord för att öva katastrofsjukvård.
Dockan Majid säljs av företaget 3B Scientific och är gjord för att öva katastrofsjukvård.

I mässhallen bredvid den där Majid ligger håller ett av mässkaféerna på att stänga för dagen. Det är uppbyggt som ett militärt camp och har kassaapparaten på ett orange oljefat. En man i kamoflagemönstrad T-shirt och keps torkar av de provisoriska borden. Enligt menyn serveras bland annat Combat quesadillas med Dynamite chicken, Sniper fries och Task force hot dog. I amerikanska företaget Northrop Gummans monter torkas missilerna av och deltagarna börjar strömma mot metalldetektorerna vid utgången.

En militär orkester har, som varje dag den här tiden, ställt upp sig framför en av ingångarna och snart ekar den traditionella emiratiska musiken genom hallarna. Bandet spelade också på invigningsceremonin några dagar tidigare. I inbjudan kan man läsa att Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan deltog, Abu Dhabis emir, landets president och högste befälhavare över den emiratiska armén, samt emiratets kronprins Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan. På vip-läktaren satt även den svenske ambassadören.

Öppningsceremonin upprepas varje dag. Under en halvtimme kan besökarna ta del av ett tv-spelsliknande krigsskådespel till tonerna av den sorts pampiga musik som brukar spelas i actionfilmers mest intensiva scener. Den stora utomhusarenan är uppbyggd som ett sandigt landskap med kulisser som ska likna skjul, slitna stenhus och en gammal nedgången bensinstation. Här och där ligger grupper av rostiga oljefat mellan växter och träd och flera vattenfall rinner mellan stora tv-skärmar på scenens fond ned i en konstgjord sjö.

Vapenmässan IDEX 2019
IDEX invigningsceremoni

Publiken tar plats på läktarna, som har plats för över 1 000 personer, och öppnar de papperspåsar med trekantsmackor, juicepaket och öronproppar som lagts fram på de röda stolarna. Den show som sedan tar vid inkluderar ett stort antal stridsflygplan och helikoptrar. Soldater springer i grupp, åker kors och tvärs med bepansrade fordon och pansarvagnar, får stöd av vad speakerrösten berättar är ”friendly hawks” och sätts i land av militära båtar. Vid ett tillfälle flyger Erieye, det radar- och stridsledningssystem som Saab levererat till Förenade arabemiraten, över tyg- och sandlandskapet. När alla soldater, båtar, fordon och flygplan lämnat scenen och musiken tonat ut ligger landskapet tomt igen. Trots omfattande automatgevärseld och explosioner verkar ingen ha blivit varken skadad eller dödad i det scenario som spelades upp. Bara en grupp drönare som släpper ut rök i Förenade arabemiraternas färger svävar surrande kvar när landets förste president Sheikh Zayed dyker upp på storbildsskärmen hållandes en röd ros till publikens rungande applåder.

Säljarna hos BAE Systems Bofors har också sett invigningsceremonin.

– De är ju väldigt stolta här nere. Vi är ju mer mellanmjölksland, säger den längre säljaren och fortsätter – Bilar är bra men vi ska ha bilfritt i stan. Vi ska sälja trä och möbler av björk men vi ska inte avverka skogen för virke. Kungen är väl bra men det vore bra med president men ändå vill vi ha honom kvar. Vapenexport är förbjudet men vi ska ändå sälja? Vi respekterar de lagar och regler som gäller.

– Jag skulle gärna vilja ha en vapenfri värld också men det finns alltid en galning. Kan man inte slå tillbaka får man stryk, säger hans kollega.

En man poserar med ett automatgevär i belgiska FN Herstals monter.
En man poserar med ett automatgevär i belgiska FN Herstals monter.

Text & Foto: Linda Åkerström, Ansvarig för nedrustningsfrågor, Svenska Freds

Företag med produktion i Sverige på plats på IDEX 2019:

Saab – bl.a stridsflygplan, ubåtar, övervakning och lätta vapen (främst i Linköping)
BAE Systems Bofors – artilleri, ammunition och fjärrstyrda vapensystem (Karlskoga)
Aimpoint – rödpunktssikten (Malmö)
SSAB EMEA – pansarplåt (bl.a. Luleå och Borlänge)
Nammo – norskt företag som gör ammunition och raketmotorer (produktion i bl.a. Lindesberg och Vingåker)
Exensor – övervakningsteknologi (Lund)
DST Control – delar och teknik för obemannade farkoster (Linköping)
Roxtec – tätningslösningar för kablar och rör (Karlskrona)

Andra stora vapenmässor i världen:

Eurosatory, Paris
DSEI, London
Dubai Airshow, Dubai
Farnborough International Airshow, Farnborough
Innoprom, Ekaterinburg
Laad Defence and Security, Rio de Janeiro
Sofex, Amman
MSPO, Polen

Galleri