Home / Upptäck / Vapenexport / INGEN ÖVERRASKNING VILKEN TYP AV REGIM SAUDIARABIEN ÄR

INGEN ÖVERRASKNING VILKEN TYP AV REGIM SAUDIARABIEN ÄR

2018-10-24

Agnes Hellström anser i ETC att vapenexporten till Saudiarabien borde ha stoppats för länge sedan.

Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds, kommenterar i ETC den 24 oktober (artikeln låst för ickeprenumeranter) vapenexporten till Saudiarabien med anledning av mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi. Hon är starkt kritisk och menar att beslutet om att stoppa vapenexporten till Saudiarabien borde ha fattats för länge sedan.

– Vi har jobbat för det i många år, just för att det är en diktatur och att de har fört ett fruktansvärt krig i Jemen i snart fyra års tid, säger hon.

Mordet på Jamal Khashoggi påverkar inte Svenska Freds inställning nämnvärt.

– Det som hänt Khashoggi är fruktansvärt, men det är ingen överraskning för någon vad för typ av regim Saudiarabien är. Det är bra att frågan uppmärksammas, men det är inget nytt. Det finns jättemånga exempel på journalister och oppositionella som har försvunnit och dödats. Förhoppningsvis blir det här droppen som får bägaren att rinna över.

Från april finns ett nytt demokratikriterium för svensk vapenexport.
Hur väl följs det?

– Vi vet inte det än. Det nya regelverket prövas ju bara mot nya affärer. Men en eventuell försäljning av Jas Gripen till Filippinerna borde stoppas av det nya regelverket. Ett problem är formuleringen ”bör”, men om den politiska viljan finns går regelverket att tolka strikt. En annan del av problemet
med vapenexporten är att de redan beviljade affärerna kan fortsätta. Självklart måste vi kunna avsluta affärer med länder som är orimliga att handla med, säger Hellström.

– Det är jättebra att fler länder markerar nu, även om situationen länge varit densamma. Men Sveriges möjligheter att ta ställning finns där oavsett vad andra länder gör. Regeringen hänvisar besluten till ISP, men har alltid möjlighet att lyfta ärendet till sitt bord. Att göra en politisk markering i det
här borde vara självklart, säger Agnes Hellström.