NOBELS FREDSPRIS 2019: ETIOPIENS PREMIÄRMINISTER ABIY AHMED ÄR ETT VIKTIGT VAL

Nobels fredspris går i år till Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed för arbetet med att nå en historisk fred med grannlandet Eritrea. Vi tycker att det är en värdig pristagare som tagit viktiga initiativ till fred, försoning och dialog efter decennier av konflikter.

– Det var inte helt oväntat och det sätter fokus på en väldigt viktig fråga. Jag tycker det är väldigt bra att lyfta initiativ som handlar om försoning och demokratisering, säger Agnes Hellström, ordförande i Svenska freds när hon kommenterade priset i SVT:s direktsändning.

– Nu hoppas vi att Abiy Ahmed ska göra det bästa möjliga av priset, fortsätta i en progressiv riktning och sätta tonen för ett nytt sorts ledarskap, säger hon.

Svenska Freds i media

I samband med Nobels fredspris har vi medverkat i flera olika medier. Här kan du ta del av ett urval:

Debattartikel i AftonbladetGe priset till Greta och klimatrörelsen

Agnes Hellström, ordförande i Svenska Freds, medverkade i SVT:s Morgonstudion och pratade om Nobelprisets betydelse för hållbar fred i världen.

Karin Wall Härdfeldt, generalsekreterare på Svenska Freds, var med i Aftonbladet TV och pratade om bl.a. kopplingen mellan hållbar fred och klimat med anledning av Nobels fredspris.
Se inslaget här: Aftonbladet Morgon

Karin Wall Härdfeldt, generalsekreterare på Svenska Freds, kommenterar tillkännagivandet för TT.
Läs intervjun i TT/Aftonbladet: Afrikas yngste ledare får Nobels fredspris