Home / Upptäck / Försvars- och Säkerhetspolitik / SVENSKA FREDS PÅ PLATS PÅ FOLK OCH FÖRSVARS RIKSKONFERENS

SVENSKA FREDS PÅ PLATS PÅ FOLK OCH FÖRSVARS RIKSKONFERENS

2023-01-08

Det militära perspektivet dominerar programmet på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen – ett symptom för en debatt där få andra perspektiv ges utrymme.

PRESSMEDDELANDE 8/1 2022

Det militära perspektivet dominerar programmet på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen – ett symptom för en debatt där få andra perspektiv ges utrymme. Svenska Freds ordförande Kerstin Bergeå deltar på Rikskonferensen 2023 i Sälen 8–10 januari med syfte att bredda perspektivet på säkerhet samt ifrågasätta den svenska Natoprocessen och Sveriges eftergifter mot Turkiet.

Nästan åtta av tio svenskar ställer sig enligt opinionsinstitutet Ipsos bakom att Sverige ”bör stå upp för svenska lagar och våra principer som rättsstat gentemot Turkiet” och att denna röda linje inte ska överträdas ”även om det försenar vårt medlemskap i Nato”. Svenska Freds har varnat för att det  finns stora risker för att ett medlemskap i Nato kommer att fortsätta påverka Sveriges möjligheter att arbeta för grundvärden i svensk utrikes- och säkerhetspolitik såsom mänskliga rättigheter, demokrati, nedrustning och rättsstatens principer.

– Vi kräver att den svenska Natoprocessen pausas fram till att en grundlig analys gjorts och en verklig debatt kunnat hållas om vad ett Natomedlemskap skulle innebära för Sverige. Att Sveriges regering nu låter en auktoritär regim som inte respekterar internationell rätt urvattna Sveriges stöd för mänskliga rättigheter, demokrati, rättsstatens principer och internationell rätt är både absurt och mycket farligt,bland annat detta kommer vi ta tillfället i akt att lyfta de kommande dagarna, säger Kerstin Bergeå, ordförande för Svenska Freds.

Reaktionerna på Rysslands aggressionskrig i Ukraina har lett till en rekordstor global militär upprustning och att den svenska och globala vapenindustrin går på högvarv. Att vapenföretaget Saab talar på Rikskonferensen detta år är ett tecken på detta.

– Det finns ett flertal saker som Sverige kan göra för att stå på Ukrainas och fredens sida i Rysslands fruktansvärda krig. Att avsluta all svensk import av rysk gas, som idag bidrar till Rysslands krigskassa är ett. Genom denna import stöder vi idag Putin. Sverige skulle också kunna ge stöd och skydd till de ryska freds- och MR-aktivister som protesterar mot kriget och till de som vägrar delta i det, säger Kerstin Bergeå, ordförande för Svenska Freds.

I inledningen till årets program till Folk och försvars rikskonferens står att konferensen vill ”…låta flera perspektiv mötas och komma till tals. ”Detta vill Svenska Freds bidra till genom att lyfta frågor kopplade till mänsklig säkerhet, fredsarbete och nedrustning in i det säkerhetspolitiska samtalet.

– För att undvika att hamna i ett kortsiktigt och militärt tunnelseende behöver vi lyfta blicken och värna om de värden som långsiktigt bygger en säkrare värld, inte kompromissa med dem för att släppas in i militära allianser. En rimlig slutsats av det ofantliga misslyckande som Rysslands aggressionskrig mot Ukraina är vore att fokus nu också riktas mot en långsiktig plan för ökad konfliktlösning, stöd till freds och demokratiaktivister i odemokratiska och repressiva stater, avspänning och tydliga och nya garantier för att kärnvapen aldrig ska användas, säger Kerstin Bergeå, ordförande för Svenska Freds.

Kerstin Bergeå, Ordförande för Svenska Freds och Skiljedomsföreningen finns på plats i Sälen 8-10 januari och är tillgänglig för intervjuer. 

Kerstin Bergeå
Ordförande
kerstin.bergea@svenskafreds.se
070-954 05 13

Presskontakt:
Maja Landin
Pressekreterare
maja.landin@svenskafreds.se
070-763 48 57