Home / Upptäck / Fred och Säkerhet / AGNES HELLSTRÖM OMVALD SOM SVENSKA FREDS ORDFÖRANDE

AGNES HELLSTRÖM OMVALD SOM SVENSKA FREDS ORDFÖRANDE

2018-05-19

Agnes Hellström valdes i dag om som ordförande för Svenska Freds på föreningens 135-årskongress i Sundbyberg.

av Miriam Refai
Agnes Hellström, omvaldes som ordförande för Svenska Freds på kongressen 19 maj 2018.

Pressmeddelande från Svenska Freds den 19 maj 2018

Författaren och journalisten Agnes Hellström valdes i dag om som ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen på föreningens 135-årskongress i Sundbyberg.

– Jag är otroligt glad och stolt över att ha fått förnyat förtroende. Nu ser jag fram emot att fortsätta fokusera helhjärtat på att stoppa vapenexporten till icke-demokratier och länder som kränker mänskliga rättigheter, få Sverige att skriva under FN-konventionen mot kärnvapen och se till att mänsklig säkerhet prioriteras inom försvars- och säkerhetspolitiken, säger Agnes Hellström.

Agnes Hellström är 39 år och har varit medlem i Svenska Freds sedan 2003. Hon har varit ordförande i lokalföreningen i Stockholm och suttit i Svenska Freds centralstyrelse sedan 2011. Agnes Hellström valdes som ny ordförande för Svenska Freds på kongressen 2016.

– Det har varit två intensiva år med både framgångar och bakslag. Efter långt och hårt arbete fick vi slutligen ett skärpt regelverk för svensk vapenexport, inklusive det demokratikriterium vi krävt, och FN röstade igenom en konvention om ett förbud mot kärnvapen. Men under samma period har också allt fler människor mist sina liv, både av pågående väpnad konflikt i sina hemländer, men också i sina försök att nå en trygg plats för att få skydd. Hela världen har hållits gisslan i uttalade hot om kärnvapenkrig, och de populistiska tongångarna har blivit allt mer högljudda, såväl bland internationella ledare som i den svenska politiken, säger Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds.

Kontakt:

Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds: 070 954 05 13, agnes.hellstrom@svenskafreds.se

Eva Kellström Froste, pressekreterare, 070 763 48 57, eva.kellstrom.froste@svenskafreds.se

Pressbilder på vårt flickr-konto