Home / Upptäck / Fred och Säkerhet / NYTT NUMMER AV FREDSTIDNINGEN PAX

NYTT NUMMER AV FREDSTIDNINGEN PAX

2019-10-16

Nu finns fredstidningen PAX nummer 3 ute! I det här numret fokuserar vi på mekanismerna bakom det militära våldet.

Svenska Freds tidning PAX nr 3 2019
Svenska Freds tidning PAX nr 3 2019

I PAX nummer 3 kan du bland annat läsa en intervju med doktoranden och före detta militären Anders Malm som reder ut hur det militära våldet allt mer byråkratiseras, och ta del av reflektioner från Fredrik Eklund som är aktiv i Svenska Freds och har ett förflutet inom Försvarsmakten. Dessutom analys av Försvarsmaktens rekryteringskampanjer och krönika på temat klimat och hållbar fred, signerad Svenska Freds ordförande Agnes Hellström.

Trevlig läsning!

Innehåll:

Vem tar ansvar för militärens våld?

Vem tar ansvar för militärens bruk av våld när de som planerar och genomför militära operationer inte uppfattar att de arbetar med våld? Ny forskning visar att byråkratisering av den militära verksamheten leder till att de anställda distanseras från det militära våldet. Därmed ställs frågan om ansvarstagande på sin spets.

Läs artikeln

Hallå där…

… Fredrik Eklund, forskare i sociologi vid universitetet i Freiburg, Tyskland, och aktiv inom Svenska Freds arbete med att ge stöd till dig som inte vill vara en del av det militära systemet.

Läs artikeln

Kampen om ungas intressen

Har du funderat på om värnplikten kan förbättra ditt CV? Eller hur det är att ha mens i fält? I så fall kanske Försvarsmaktens kommunikationskampanjer har nått igenom ditt mediebrus. Men hur är kampanjerna uppbyggda för att tilltala målgruppen och vad säger de oss om försvaret och de som ska skyddas?

Läs artikeln

Agnes har ordet: För hållbar fred krävs hållbart klimat

När detta skrivs har årets mottagare av Nobels fredspris ännu inte offentliggjorts. Sällan har en förhandsfavorit dominerat såsom Greta Thunberg och Fridays For Future gjort i år.

Läs artikeln