Home / Upptäck / Fred och Säkerhet / CIVILSAMHÄLLET I UKRAINA, RYSSLAND OCH BELARUS ÄR ENORMT VÄRDIGA MOTTAGARE

CIVILSAMHÄLLET I UKRAINA, RYSSLAND OCH BELARUS ÄR ENORMT VÄRDIGA MOTTAGARE

2022-10-07

Nu är det klart vilka som tilldelas Nobels fredspris 2022. Den belarusiske människorättskämpen Ales Bialiatski, ukrainska människorättsorganisationen Center for Civil Liberties och ryska människorättsorganisationen Memorial.

PRESSMEDDELANDE MED ANLEDNING AV NOBELS FREDSPRIS 2022

– Det är precis såhär man ska använda Nobelpriset, det visar på vikten av att arbeta tillsammans i rörelser underifrån för att sätta tryck på repressiva regimer, säger Kerstin Bergeå, Ordförande för Svenska Freds och Skiljedomsföreningen.

Det är bra och viktigt att Nobelkommittén tar detta tillfälle att uppmärksamma den icke-våldsliga demokratirörelsen i Belarus, Ukraina och Ryssland och demokrati- och människorättsförsvarares utsatta situation i auktoritära stater. Organisationerna har i åratal arbetat för frihet, menar Kerstin Bergeå. I sin motivering betonade Nobelkommittén specifikt antimilitarism och rättssäkerhet, i linje med Alfred Nobels testamente, och viktiga delar i arbetet för hållbar fred.

– Det är väldigt bra av Nobelkommittén att premiera civilsamhället på det här sättet och lyfta människor som organiserar sig och som inte annars får det här ljuset på sig, säger Kerstin Bergeå.

Alla tre pristagare är otroligt väl värda utmärkelsen.

Memorial för deras arbete med att bygga hållbara demokratiska institutioner i Ryssland och att skapa en väg för internationellt ansvarsutkrävande för krigsbrott.

Center for Civil Liberties  för deras arbete med att dokumentera krigsbrott och kränkningar av mänskliga rättigheter, som bidrar till möjligheten att utkräva ansvar, något som blivit än viktigare i och med Rysslands folkrättsvidriga invasion av Ukraina i februari 2022.

Och Viasna, genom Ales Bialiatski, är en tidigare samarbetsorganisation till Svenska Freds och vi är idag väldigt glada för deras skull och för att deras viktiga arbete uppmärksammas genom priset. Vi hoppas nu att Fredspriset stärker deras möjligheter att skapa förändring i Belarus och att det ger representanter för Viasna och andra civilsamhällesaktörer i Belarus ett visst skydd i deras fortsatta kamp.

Kerstin Bergeå, Svenska Freds Ordförande i SVT:s sändning.

Karin Wall Härdfeldt, Svenska Freds Generalsekreterare i Sveriges Radios sändning.

Gabriella Irsten, Ansvarig för frågor om Hållbar fred och säkerhet på Svenska Freds, i TV4 Nyhetsmorgons sändning.

Linda Åkerström, T.f Policychef på Svenska Freds i Aftonbladet TV:s sändning.