Home / Upptäck / Fred och Säkerhet / Dags för en tydlig dialog!

Dags för en tydlig dialog!

2011-04-27

Idag besöker Rysslands premiärminister Vladimir Putin Sverige och statsminister Fredrik Reinfeldt. Svenska Freds är oroade över utvecklingen i Norra Kaukasus och hoppas att Fredrik Reinfeldt tar tillfället i akt att uppmana Putin att leda Ryssland i en mer demokratisk riktning där respekten för mänskliga rättigheter stärks.

Under 2010 rapporterade människorättsorganisationen Memorial att 76 människor förts bort mot sin vilja och att 46 civila dödats i de nordkaukasiska republikerna Tjetjenien, Dagestan och Ingusjien.

Siffrorna utgör dock bara toppen av ett isberg. Memorial övervakar endast en begränsad del av Tjetjenien. Både män och kvinnor har försvunnit, även om männen utgör en majoritet. Ibland hämtas människor som har anhöriga som ansetts ha gått över till motståndsrörelsen, ibland har någon råkat befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt, ibland är det omöjligt att säga vad som ligger bakom en kidnappning. Denna godtyckliga behandling av civila sätter hela befolkningen i skräck eftersom ingen vet vem som drabbas nästa gång. Ovissheten kring vad som hänt de försvunna tär på de anhöriga och deras vänner.

Det senaste året har det även kommit oroande rapporter om att kvinnor i Tjetjenien utsatts för systematiska kränkningar i huvudstaden Groznyj. Tjetjenien är enligt lag en sekulariserad rysk delrepublik, men den tjetjenske ledaren Ramzan Kadyrov försöker på olika sätt begränsa medborgarnas friheter. I juni 2010 körde maskerade män runt på stadens gator och besköt kvinnor som de ansåg vara för lättklädda med paintballgevär. Samtidigt delades det ut skriftliga hot om värre straff om de inte täckte sitt hår med sjal och tog på sig långärmade tröjor. Kadyrov har genom offentliga uttalanden tydligt visat att han stöder kränkningarna av kvinnorna.

De människorättsorganisationer som fortfarande vågar arbeta i Tjetjenien utsätts för hårda påtryckningar. Vid flera tillfällen har Kadyrov uttalat sig offentligt om vad han anser om människorättsaktivister: ”de är värre än terrorister och att de ska behandlas därefter”.

Vi vill därför att Fredrik Reinfeldt tar upp följande i sitt samtal med Putin:

Ryssland måste sätta stopp för kränkningarna av kvinnor i Tjetjenien. Den ryska statsledningen måste tydliggöra detta för den tjetjenska presidenten Kadyrov.

De ryska ledarna måste på samma sätt ta avstånd från Kadyrovs syn på och behandling av människorättsaktivister. Framväxten av ett civilt samhälle är en förutsättning för ett demokratiskt och fredligt samhälle. Premiärminister Putin och president Medvedev måste tydligt tillrättavisa Kadyrov för hans öppna hot mot MR-aktivister och de som uttalar sig kritiskt om situationen i Tjetjenien.

Putin och Medvedev bör även se till att utländska observatörer som journalister, ideella organisationer och FN-personal får obegränsade möjligheter att vistas i de nordkaukasiska republikerna för att bevaka situationen och stå upp för människors rättigheter.

Slutligen bör Putin och Medvedev se till så att man utreder vad som hänt alla de människor som försvunnit spårlöst i Norra Kaukasus från det första Tjetjenienkriget och fram till idag.

Det är först när anhöriga till försvunna fått reda på vad som hänt och de ansvariga har ställts till svars som livet kan återgå till det normala. Först då kan de drabbade sörja och gå vidare i livet. Först då kan det bli fred.

Anna Ek, ordförande, Svenska Freds

Paulina Kluge, politisk sekreterare, Svenska Freds