SVARTLISTADE VAPENFÖRETAG STÄLLER UT PÅ STOCKHOLMSMÄSSAN

Flera av världens största vapenföretag kommer till Stockholm för att marknadsföra sina produkter. Bland de medverkande finns vapenföretag som tillverkar kärnvapen och företag vars vapen
används mot civila i kriget i Jemen.

Den 13-15 maj samlas flera av världens största vapenföretag på Stockholmsmässan i Älvsjö för att marknadsföra sina produkter. Bland de medverkande finns flera vapenföretag som tillverkar kärnvapen och företag vars vapen används mot civila i kriget i Jemen.

I samband med mässorna hålls även en konferens med pass om bland annat torpeder och autonoma vapensystem. Medverkar gör personal från bland annat Försvarsmakten och FMV.

Som majoritetsägare av Stockholmsmässan borde Stockholms stad självfallet neka vapenhandlare att hyra deras lokaler. Denna sorts mässor är av stor vikt för vapenindustrins försäljning och marknadsföring och det är anmärkningsvärt att Stockholms stad, som majoritetsägare till Stockholmsmässan, ger klartecken till denna sorts verksamhet. Det finns idag ingen policy som reglerar Stockholmsmässans uthyrning till till exempel vapenindustrin. Stockholms stad har dock en finansieringspolicy som bland annat säger att:

”1.6.2 I det fall staden har ett externt placeringsbehov strävar staden efter att vara en ansvarsfull placerare. Ambitionen är att placeringar ska ske i företag som följer de internationella konventioner och avtal som Sverige har undertecknat, avseende mänskliga rättigheter, miljö/klimat, arbetsrätt, anti-korruption och inhumana vapen. Stockholms stad ska därutöver i möjligaste mån undvika placeringar i företag där en väsentlig del av omsättningen kommer från tobak eller tobaksprodukter, alkoholvaror, pornografi, vapen eller fossila bränslen.”

Det är Stockholms stad och Stockholms Handelskammare som äger Stockholmsmässan och som har det övergripande ansvaret för hur lokalerna används. Att upplåta sina lokaler till aktörer som säljer krigsmateriel som används mot civila i väpnad konflikt och som utvecklar kärnvapen är helt oacceptabelt.

 

Fakta om ett urval av företagen på mässan

 

Babcock international
Babcock international är ett brittiskt företag som är centralt för produktionen av en ny brittisk flotta Trident atomubåtar. Babcock International finns med på Nordeas och Swedbanks listor över företag som bankerna inte investerar i, på grund av företagets inblandning i kärnvapenproduktion.

MBDA:s monter på vapenmässan IDEX i Abu Dhabi, februari 2019. Foto: Linda Åkerström/Svenska Freds.
MBDA:s monter på vapenmässan IDEX i Abu Dhabi, februari 2019. Foto: Linda Åkerström/Svenska Freds.

BAE Systems
BAE Systems är en brittisk krigsmaterielkoncern involverad i kärnvapenarsenalerna i Frankrike, Storbritannien och USA. Koncernen har köpt de svenska företagen Bofors och Hägglunds, numera BAE Systems Bofors och BAE Systems Hägglunds. BAE Systems producerar viktiga delar till amerikanska och brittiska Trident-missiler, en interkontinental ballistisk missil som avfyras från ubåt. De producerar även den amerikanska interkontinentalmissilen Minuteman III och är med i samarbetet MBDA (tillsammans med Leonardo och Airbus) som gör kärnvapenmissiler åt Frankrike. Förenade arabemiraten har köpt guidade missiler utvecklade av MBDA som skulle kunna användas i Jemen. BAE Systems producerar stridsflygplanet Eurofighter som används av Saudiarabien i Jemenkriget. BAE Systems finns med på Nordeas och Swedbanks listor över företag som bankerna inte investerar i, på grund av företagets inblandning i kärnvapenproduktion.

Leonardo
Italienbaserade Leonardo är en av sponsorerna till mässan Electronic Warfare (EW). Leonardo hette tidigare Finmeccanica och tillverkar bland annat militära helikoptrar, stridsflyg, drönare, missiler, marina kanoner, artilleri och beväpnade stridsfordon. Företaget har sålt drönare till beväpnade fordon till Oman och helikoptrar till Algeriet, Libyen och Turkiet. Leonardo är med i samarbetet MBDA (tillsammans med BAE Systems och Airbus) som gör kärnvapenmissiler åt Frankrike. Förenade arabemiraten har köpt guidade missiler utvecklade av MBDA som skulle kunna användas i Jemen. Leonardo finns med på Nordeas och Swedbanks listor över företag som bankerna inte investerar i, på grund av företagets inblandning i kärnvapenproduktion.

Lockheed Martins monter på vapenmässan IDEX i Abu Dhabi, Förenade arabemiraten, februari 2019. Foto: Linda Åkerström/Svenska Freds
Lockheed Martins monter på vapenmässan IDEX i Abu Dhabi, Förenade arabemiraten, februari 2019. Foto: Linda Åkerström/Svenska Freds

Lockheed Martin
Lockheed Martin är världens största vapenproducent som bland annat producerar och underhåller kärnvapen för Storbritannien och USA. Företaget tillverkar bland annat en variant av stridsflygplanet F35 designad för att kunna släppa kärnvapen. Företagets vapen används också i Jemen. En 227 kilo tung MK 82-bomb från Lockheed Martin användes i den attack mot en skolbuss som dödade 51 personer, varav 40 barn, i augusti 2018. 79 personer skadades i attacken, varav 56 barn. Lockheed Martin finns med på Nordeas och Swedbanks listor över företag som bankerna inte investerar i, på grund av företagets inblandning i produktion av kärnvapen och av klustervapen.

Naval Groups monter på vapenmässan IDEX i Abu Dhabi, Förenade arabemiraten, februari 2019. Foto: Linda Åkerström/Svenska Freds.
Naval Groups monter på vapenmässan IDEX i Abu Dhabi, Förenade arabemiraten, februari 2019. Foto: Linda Åkerström/Svenska Freds.

Naval group
Franska Naval group, tidigare hette DCNS (innan dess DCN och även DCNI), är det 19:e största vapenföretaget i världen. Företaget har varit involverat i ett antal korruptionsskandaler kopplade till försäljning i Thailand, Brasilien och Malaysia. Enligt ett avslöjande från det franska grävnätverket Disclose i april 2019 deltar två krigsfartyg (Al-Ryadh-klass och Baynunah-klass) i sjöblockaden av Jemen. Konsekvenserna av blockaden är att den jemenitiska befolkningen förhindras mat och förnödenheter vilket är en stor anledning till att situationen i Jemen enligt FN är världens värsta humanitära kris. Fartygen tillhör den saudiska och den emiratiska marinen. Ett av fartygen (Baynunah-klass) deltar i sjöblockaden av Jemens kust och som stöd till de landbaserade operationerna som förs vid den jemenitiska kustlinjen. Naval Group utrustar de franska kärnvapenubåtarna med M51-missiler

Navantia
Företaget är en av UDT:s sponsorer. Det har sålt krigsfartyg (Avanti 2200) till Saudiarabien som nu är under produktion. När de levereras befaras att de ska användas i Jemenkriget.

Northrop Grummans monter på vapenmässan IDEX i Abu Dhabi, Förenade arabemiraten, februari 2019. Foto: Linda Åkerström/Svenska Freds.
Northrop Grummans monter på vapenmässan IDEX i Abu Dhabi, Förenade arabemiraten, februari 2019. Foto: Linda Åkerström/Svenska Freds.

Northrop Grumman och Northrop Grumman LITEF GmbH
Northrop Grumman är det femte största vapenföretaget i världen och producerar smygflygplan och kärnvapenmissiler. Företaget är involverat i produktionen av den amerikanska kärnvapenmissilen Minuteman III, den amerikanska och brittiska kärnvapenubåten Trident II och i flera kärnvapenproduktionsanläggningar. Northrop Grumman deltar på EW. Northrop Grumman LITEF GmbH är företagets dotterbolag i Tyskland och deltar på UDT. Northrop Grumman finns med på Nordeas och Swedbanks listor över företag som bankerna inte investerar i, på grund av företagets inblandning i kärnvapenproduktion.

Raytheon och Raytheon Anschütz GmbH
Företaget Raytheon tillverkar bland annat missiler för USA:s kärnvapenarsenal och har ett kontrakt värt 33.4 miljoner USD för arbete på det amerikanska kärnvapenmissilprogrammet Minuteman III ICBM. Raytheons vapen används i kriget i Jemen. Från att den saudiledda intensiven inleddes i mars 2015 till i juni 2018 hade åtminstone 212 civila dödats i attacker där Raytheons missiler varit involverade. Raytheon finns med på Nordeas och Swedbanks listor över företag som bankerna inte investerar i, på grund av företagets inblandning i kärnvapenunderhåll. Raytheon deltar på EW och Raytheon Anshütz GmbH (Raytheons dotterbolag i Tyskland) deltar på UDT.

Saabs monter på vapenmässan IDEX i Abu Dhabi, Förenade arabemiraten februari 2019. Foto: Linda Åkerström/Svenska Freds.
Saabs monter på vapenmässan IDEX i Abu Dhabi, Förenade arabemiraten februari 2019. Foto: Linda Åkerström/Svenska Freds.

Saab
I april 2019 läckte dokument från den franska underrättelsetjänsten som visade att svenska Saabs radar- och stridsledningssystem Erieye används av Saudiarabien i Jemenkriget. En ny version av radarsystemet har sålts till Förenade arabemiraten men har ännu inte levererats. Systemet heter Globaleye och väntas, om den levereras, ytterligare öka förmågan hos den saudiledda koalitionen att upprätthålla blockaden mot Jemen.

Safrans monter på vapenmässan IDEX i Abu Dhabi, Förenade arabemiraten, februari 2019. Foto: Linda Åkerström/Svenska Freds.
Safrans monter på vapenmässan IDEX i Abu Dhabi, Förenade arabemiraten, februari 2019. Foto: Linda Åkerström/Svenska Freds.

Safran
Safran är ett franskt företag som bland annat producerar viktiga delar till den M51-missil som ingår i Frankrikes kärnvapenarsenal. Företaget är också, med Airbus, med i det gemensamma företaget ArianeGroup som säljer kärnvapenmissiler till Frankrike. Förenade arabemiraten har köpt AASM-missiler från Safran, som skulle kunna användas i Jemenkriget. Safran utrustar även den saudiledda koalitionens sjöstyrkor med elektroniska navigationssystem. Safran finns med på Nordeas och Swedbanks listor över företag som bankerna inte investerar i, på grund av företagets inblandning i kärnvapenproduktion.

Thales monter på vapenmässan IDEX i Abu Dhabi, Förenade arabemiraten februari 2019. Foto: Linda Åkerström/Svenska Freds.
Thales monter på vapenmässan IDEX i Abu Dhabi, Förenade arabemiraten februari 2019. Foto: Linda Åkerström/Svenska Freds.

Thales
Thales Nederland och Thales AVS som ska ställa ut på UDT är dotterbolag till franskbaserade Thales Group. Thales ställer ut på EW. Thales producerar Damoclès, en pod som monteras på undersidan av flygplan och som med laser möjliggör riktad bombning. Både Förenade arabemiraten och Saudiarabien använder poden till sina stridsflyg. Enligt den rapport från Frankrikes militära underrättelsetjänst som grävnätverket Disclose nyligen publicerade är det möjligt att dessa stridsflyg används i Jemen. Thales deltar i produktionen av franska kärnvapenbestyckade medeldistansroboten ASMPA. Via Naval Group som Thales äger 35 procent av, är företaget också involverat i integrationen av M51 kärnvapenmissil till franska ubåtar. Thales gör också kommunikationsnätverket till de franska kärnvapenubåtarna. Thales gör tillsammans med det israeliska vapenföretaget Elbit drönare, Thales Watchkeeper WK450. Thales finns med på Nordeas och Swedbanks listor över företag som bankerna inte investerar i, på grund av företagets inblandning i kärnvapenproduktion.

Läs mer om de medverkande företagen (pdf)