KERSTIN HAR ORDET

I dag är det Ukrainas självständighetsdag och just idag, den 24 augusti, har det gått sex månader sedan Ryssland inledde sin fruktansvärda invasion och mina tankar går om och om igen till krigets offer. Krig är fruktansvärt och alltid ett enormt misslyckande.

När jag bodde i Tanzania  i början av året möte jag som hastigast Maryia, en biståndsarbetare från Ukraina, och hon var gravid. Jag fick veta att hon var på väg hem till Ukraina i januari  för att föda sitt första barn. För att vården i Ukraina var bättre och för att det var tryggare att vara på hemmaplan. Jag har tänkt på henne och hennes man med jämna mellanrum. Hur har dom det? Har Maryia flytt med barnet? Har familjen splittrats? Vad är det för värld deras lilla barn, nu ett halvår gammalt, fötts in i? 

I dag är det Ukrainas självständighetsdag och just idag, den 24 augusti, har det gått sex månader sedan Ryssland inledde sin fruktansvärda invasion och mina tankar går om och om igen till krigets offer. Krig är fruktansvärt och alltid ett enormt misslyckande som sliter sönder familjer och samhällen med katastrofala humanitära konsekvenser.

Svenska Freds protesterade den 22 februari, två dagar innan invasionen var ett faktum, vi fortsätter att göra det idag och vi  kräver politisk handling som prioriterar fredlig konfliktlösning, nedrustning och diplomati. Det är också viktigt att fortsätta upprätthålla och införa sanktioner mot den ryska eliten och att vi i Europa stryper beroendet av Rysk gas och olja. 

Jag tänker också på att det idag är sex månader sedan FNs säkerhetsråds permanenta medlem Ryssland bestämde sig för att bryta mot FN-stadgans förbud mot anfallskrig och gick till militärt angrepp mot grannlandet och att det efter det rapporterats om krigsbrott efter krigsbrott. Hur svårt det än kan kännas så måste vi göra allt vi kan för att få stopp på kriget. 

De demokratiska fri och rättigheterna har monterats ner i Ryssland under en lång tid, något Svenska freds oroats av, belyst och arbetet emot länge. Mina tankar går också till alla modiga ryssar som har demonstrerat mot invasionen av Ukraina. Att över 16 000 personer har häktats i samband med fredsdemonstrationer sedan Rysslands folkrättsvidriga invasion inleddes. Att tusentals ryssar har dömts för att ha vad som kallats att ”misskreditera” den ryska armén. De så kallade brotten kan bestå i allt från inlägg i sociala medier till att öppet opponera sig mot kriget eller bära blågula kläder, kanske bära en trotsig solros. 

Vi är övertygade om att hållbar fred byggs underifrån och att såväl stöd till som samarbete med demokratirörelser och MR-försvarare är avgörande i arbetet för hållbar fred.  Det är viktigt att inte glömma det långsiktiga perspektivet, det är avgörande för att freden ska bli hållbar. Men även för att kunna bygga upp samhället efter kriget är slut.

Sedan den 24 februari har symbolen för solidaritet med det ukrainska folket och motståndet mot den ryska invasionen varit Ukrainas nationalblomma, solrosen. Ukraina var före invasionen världens största exportör av solrosprodukter. Solrosen är också symbolen för kärnvapennedrustning. 

Så trots att höstens kyla ruvar bakom hörnet vill jag plantera en trotsig solros, för Ukraina och för freden.

Kerstin Bergeå, Ordförande för Svenska Freds och Skiljedomsföreningen