Home / Upptäck / Fred och Säkerhet / KRÖNIKA: Mänskligheten och Sverige kan bättre!

KRÖNIKA: Mänskligheten och Sverige kan bättre!

2024-01-02

Svenska Freds ordförande Kerstin Bergeå reflekterar i en krönika om krigen och upprustningens 2023.

KRÖNIKA AV SVENSKA FREDS ORDFÖRANDE KERSTIN BERGEÅ I DALA-DEMOKRATEN 28/12

När jag tänker tillbaka på 2023 tänker jag att det var året då kriget återigen visade sitt allra fulaste ansikte. Om någon möjligen tidigare känt någon slags nostalgi i de tydliga fiendebildernas återkomst och något av en krigsglamour från förr, så bleknade den nu bort. 2023 var ett konstant dån av bomber och krigslarm, stöveltramp och ljudet av råttor i skyttegravar. Och så ljudet av klirr i kassan för vapenföretagen och av deras aktier stadigt tickade mot rekordnivåer. 

2023 gick Rysslands krig i Ukraina in på sitt andra år och närmar sig sitt tredje, utan någon verklig ljusning för fred. Året innan var det konflikten i Tigray, som skördade flest dödsoffer, men det kom i skuggan av Ukraina. I slutet av detta år kom Ukraina i sin tur nästan i skuggan av Hamas och Israel, där våldet eskalerat lavinartat. Krigsbrott har blivit vardag och civila och barn dödas i ofattbar skala.

Samma dag som USA la in sitt veto mot vapenvila i Gaza, ingick Sverige ett nytt långtgående militärt avtal med USA om tillgång till 17 svenska militärbaser, och utan förbehåll mot utplacering av kärnvapen. Det ska bara röstas igenom av riksdagen. Där är grupptrycket stenhårt för att rösta ja, för annars kan man ju tänkas gå Putins ärenden. Ja, så hårda var tongångarna 2023 mot dem som höjde ett varningens finger, över att ökad militär rustning inte är vad världen behöver och i sig kan leda till ökad spänning och krig.

Natoprocessen drog ut på tiden och Erdogandockor upprörde just Erdogan som håller Sverige likt en marionettdocka i sitt spel. Det kan tyckas komiskt men skrattet sätter sig i halsen då Sveriges röst för fred och  nedrustning tystnar allt mer.

Jag är djupt oroad över Sveriges framtida självständighet när det gäller utrikes- och säkerhetspolitiska frågor; kommer vi vara som marionetter för större spelare att pressa och manövrera i storpolitiken? Kommer Sverige alls stå upp för kärnvapennedrustning och att folkrätten ska gälla och följas av alla?

När krigslarmen ljuder är det lätt att bara vilja stänga av. Men hoppet är den enda känslan som vinner över rädsla, och hopp föds i handling. Tusentals och åter tusentals människor runt om i världen kräver en värld fri från förtryck och kämpar, med risk för sina liv, för en värld där alla får leva i fred och frihet. Nobels fredspris 2023 uppmärksammar detta och tilldelades den iranska människorättsaktivisten Narges Mohammadi för hennes ickevåldskamp för att motverka kvinnors förtryck, främja mänskliga rättigheter och avskaffa dödsstraffet i Iran.

FN har lagt fram sin första resolution om ett förbud mot mördarrobotar till generalförsamlingens första utskott. Det är ett viktigt steg i en brådskande process att få fram ett förbud mot militariserad AI. På FN:s andra statspartsmöte om det internationella förbudet mot kärnvapen var jag på plats. Mer än hälften av världens länder stöttar konventionen om kärnvapenförbud och jag lämnade New York påfylld med hopp om en kärnvapenfri framtid.

Som ordförande för en fredsförening som i år firat 140 år är jag stolt över att de som inte känner igen sig i krigsivern hittat till oss och att vi blivit över 12000 medlemmar 2023. Året då det hördes massiva dån av bomber och krigslarm.

2024 hoppas jag på bred demokratisk debatt, på fred och rättvisa och på att krigslarmen tystnar. För som den indiska författaren och fredsaktivisten Arundhati Roy sagt: ”En annan värld är inte bara möjlig, hon är redan på väg. En tyst dag kan jag höra henne andas.”

Låt 2024 bli året då krigets dån och upprustningens vansinne stannar av, och mänskligheten visar att hon kan bättre.

Krönikan är skriven av Kerstin Bergeå, Svenska Freds ordförande, som fristående krönikör på dalademokraten.se