Home / Upptäck / Fred och Säkerhet / PAX NR 3: STOPPA MÖRDARROBOTAR!

PAX NR 3: STOPPA MÖRDARROBOTAR!

2020-10-02

I det här numret av Svenska Freds medlemstidning PAX fokuserar vi på mördarrobotar och varför det är så bråttom att få ett internationellt förbud på plats.

Fredstidningen Pax nr 3 2020I det här numret av Svenska Freds medlemstidning PAX fokuserar vi på helt autonoma vapen eller mördarrobotar som de också kallas. Vi har intervjuat Jody Williams, fredsaktivist, Nobelpristagare och en av grundarna till Campaign To Stop Killer Robots. Dessutom gästkrönika skriven av författaren Susanna Alakoski, intervju med sångerskan Sarah Riedel som medverkar i projektet ”Sånger för fred” och krönika skriven av Svenska Freds ordförande Agnes Hellström.

Trevlig läsning!

Innehåll

JODY WILLIAMS: ”DET ÄR INTE MAGI UTAN HÅRT ARBETE SOM KRÄVS”
Mördarrobotar eller killer robots är helt autonoma vapensystem som kan använda dödligt våld och självständigt uppsöka och identifiera mål – utan mänsklig kontroll. Låter det som en skräckscen ur en science fiction-film? Det är det tyvärr inte. Utvecklingen av AI för militär användning går i rasande fart. Tillsammans med över 150 organisationer från hela världen, ett antal techföretag och tusentals AI-experter kämpar Svenska Freds för att få ett internationellt förbud mot mördarrobotar på plats.

Läs intervjun.

UPPRUSTNINGEN RISKERAR ATT FÖRVÄRRA KLIMATKRISEN
Vi behöver vara många som fortsätter gräva, argumentera och driva på för mänsklig säkerhet. Fortsätta stötta varandra och de politiker som vågar ställa de obekväma frågorna i rummen med cementerade åsikter, det skriver Agnes Hellström, ordförande i Svenska Freds i PAX nr 3 2020.

Läs Agnes krönika.

LYFTER FREDSFRÅGAN GENOM MUSIKEN
Lagom till Internationella fredsdagen den 21 september lanserades ”Sånger för fred” – nytolkningar av fredslåtar där Svenska Freds lokalförening i Stockholm gjort ett unikt samarbete med artisterna Sarah Riedel, Carl Bagge och Martin Höper. Här berättar sångerskan Sarah Riedel mer om sångerna och sitt eget engagemang för fred och solidaritet.

Läs intervjun.

SUSANNA ALAKOSKI SKRIVER GÄSTKRÖNIKA
Drömmen om världsfreden – var blev den av? Det frågar sig författaren Susanna Alakoski, aktuell med romanprojektet ”Bomullsängeln”, i en specialskriven text för Svenska Freds medlemstidning PAX.

Läs gästkrönikan.