Home / Upptäck / Fred och Säkerhet / PAX: LYFTER FREDSFRÅGAN GENOM MUSIKEN

PAX: LYFTER FREDSFRÅGAN GENOM MUSIKEN

2020-10-01

Lagom till Internationella fredsdagen den 21 september lanserades "Sånger för fred" - nytolkningar av fredslåtar där Svenska Freds lokalförening i Stockholm gjort ett unikt samarbete med artisterna Sarah Riedel, Carl Bagge och Martin Höper. Här berättar sångerskan Sarah Riedel mer om sångerna och sitt eget engagemang för fred och solidaritet.

Artisterna bakom Sånger för fred. Foto: Karl FrimanHur kommer det sig att du spelat in de här fredslåtarna tillsammans med Svenska Freds?

Solidaritet och fredsfrågor är något som har funnits med under hela min uppväxt. Min mamma jobbade med den här typen av frågor så när jag fick frågan från Stockholms Freds var det självklart. Det känns väldigt fint att kunna vara med och lyfta fredsfrågan genom musiken. Alla de här sångerna är så tidlösa och var roliga att tolka på nytt.

Är det någon av låtarna som du känner extra starkt för?

Det är alltid spännande att tolka den här typen av sånger som så många älskar och har lyssnat så mycket på. Det är ett kittlande risktagande att ta sig an älskade sånger men jag tycker att det är väldigt kul att göra det!

”Sång till friheten” har jag en jättestark relation till från min barndom. Min mamma var engagerad i Chile-kommittén och den spelades mycket hemma hos. Jag minns att jag sjöng den som barn och då var innebörden delvis annorlunda än nu. Att få sjunga den som vuxen kändes jättefint.

”Det gåtfulla folket” är en annan av låtarna och den har så fantastiskt fin text! Den har en lite annan infallsvinkel och för mig, som har en 4-årig dotter, kändes det bra att ha med den. Att vi vågar kämpa för en bättre värld för barnens skull är så viktigt.

Vad har du för koppling till fredsrörelsen?

Hela idén om arbeta för fred, solidaritet och mänskliga rättigheter har funnits med sedan jag var liten. Min mamma har alltid varit engagerad och för mig är det väl förankrat att ha en utblick över världen i det jag gör. Precis som många andra har jag reflekterat mycket den senaste tiden, sedan pandemin bröt ut, på vad som verkligen är viktigt i livet och samhället. Det känns otroligt meningsfullt att jag kan använda mitt konstnärskap i den här kontexten. Svenska Freds står på en värdegrund som jag verkligen står bakom.

Mer information

Läs mer om Sånger för fred här.

Lyssna på låtarna på Spotify här.