PRESSMEDDELANDE: STATLIGT EXPORTSTÖD TILL STRIDANDE I JEMENKRIGET TROTS REGERINGSÖVERENSKOMMELSE

Fyra år efter flyganfallen mot Jemen inleddes fortsätter svensk vapenexport till Förenade arabemiraten.

Fyra år efter flyganfallen mot Jemen inleddes fortsätter svensk vapenexport till Förenade arabemiraten

Det statliga exportstödet för vapenexport till Förenade arabemiraten fortsätter, enligt uppgifter i en artikel som publicerades av Svenska Freds idag. Detta trots regeringsöverenskommelsen mellan S, C, L och MP om att inte godkänna vapenexport till icke-demokratier som deltar militärt i kriget i Jemen. Ställningstagandet är inte tillräckligt för att påverka exportstödet enligt den svenska ambassadören i Abu Dhabi.

I artikeln beskrivs det svenska vapenföretaget Saabs satsningar på Förenade arabemiraten under vapenmässan IDEX i Abu Dhabi i februari. I artikeln redogörs för hur den svenska ambassaden i Abu Dhabi har som uppdrag att både stödja svensk försäljning av krigsmateriel till landet och att framföra Sveriges kritik mot hur den saudiledda koalitionen, däribland Förenade arabemiraten, bedriver kriget i Jemen.

Den saudiledda koalitionens krigföring i Jemen har fått skarp kritik och har lett till världens största humanitära katastrof enligt FN. Imorgon, tisdag 26 mars, är det fyra år sedan flyganfallen mot Jemen inleddes.

Regeringsöverenskommelsen mellan S, C, L och MP uppger att den principiella hållningen är att inte godkänna vapenexport till icke-demokratier som deltar militärt i kriget i Jemen. I artikeln säger Sveriges ambassadör i Abu Dhabi, Henrik Landerholm, att regeringsöverenskommelsen inte påverkar exportstödet av krigsmateriel till Förenade arabemiraten eftersom ställningstagandet inte fanns med i varken utrikesdeklarationen eller regeringsförklaringen.

– Så länge det inte finns en tydligare kodifiering så har jag ingen anledning att omedelbart ändra något förhållningssätt i det hänseendet. Och det har ju mycket att göra med den långvariga relationen mellan UAE och Saab, och därmed också Sverige, när det gäller det flygburna radarsystemet, säger Henrik Landerholm.

Artikeln är skriven av Linda Åkerström, ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska Freds samt författare till boken Den svenska vapenexporten (Leopard förlag).

Läs artikeln här.

Kontakt:

Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds, 0709 540 513,
agnes.hellstrom@svenskafreds.se

Kajsa Sörman, projektledare på Svenska Freds, 0734 441 986,
kajsa.sorman@svenskafreds.se

Pressbilder
Saab på vapenmässan IDEX i Abu Dhabi i februari