Home / Upptäck / Vapenexport / SAAB MED PÅ STATSMINISTERNS RESA TILL TURKIET

SAAB MED PÅ STATSMINISTERNS RESA TILL TURKIET

2022-11-21

Dagens Industri rapporterar att flera företag från Wallenbergsfären deltog på statsminister Ulf Kristerssons resa till Ankara nyligen. Bland dem Sveriges största vapenföretag Saab.

Dagens Industri rapporterar att flera företag från Wallenbergsfären deltog på statsminister Ulf Kristerssons resa till Ankara nyligen. Bland dem Sveriges största vapenföretag Saab. En person som Dagens industri beskriver som en nyckelperson i näringslivsdelegationen till Turkiet var också Saabs tidigare VD Håkan Buskhe, som nu är VD för Wallenbergägda förvaltningsbolaget FAM. 

Framtiden för svensk vapenexport kan komma att påverkas av om Sverige blir medlem i Nato. Kampen om hur stor påverkan ska bli har redan börjat. Den svenska vapenindustrin ser ett svenskt Natomedlemskap som ett glädjebesked och argumenterar för att ett medlemskap måste innebära såväl ökat statligt stöd till vapenindustrin, som större möjligheter att exportera och att det svenska regelverket för vapenexport lättas på. 

Att Saab är med på resan till Turkiet visar också på att denna industri är ett sätt att få Turkiet att godkänna Sverige som Natomedlemsland. Den svenska vapenexporten till det odemokratiska och militärt aggressiva Turkiet har tidigare varit begränsad, när den ens tillåtits. Vilka vapenlöften gav Saab och Kristerson på sin resa i Ankara?   

 https://www.di.se/nyheter/wallenbergsfaren-med-pa-statsministerns-resa-till-turkiet/