Home / Upptäck / Försvars- och Säkerhetspolitik / PÅL JONSON BLIR ÅRETS VAPENVÄRVNING 2022

PÅL JONSON BLIR ÅRETS VAPENVÄRVNING 2022

2023-02-02

För andra året i rad utser Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen Årets Vapenvärvning - den person som under året gjort den tydligaste övergången från politik- eller myndighetsvärlden till vapenindustrin, eller vice versa.

För andra året i rad utser Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen Årets Vapenvärvning – den person som under året gjort den tydligaste övergången från politik- eller myndighetsvärlden till vapenindustrin, eller vice versa. 2022 års pristagare är Pål Jonson för att han till rollen som Sveriges nya försvarsminister tar med sig erfarenheter, lojaliteter och kontakter från sitt jobb som kommunikationsdirektör på vapenindustrins lobbyorganisation Säkerhets- och försvarsföretagen, SOFF.

Motivering:

”Sveriges nya försvarsminister Pål Jonson får utmärkelsen Årets vapenvärvning 2022. Pål Jonson tar till rollen som Sveriges nya försvarsminister med sig erfarenheter, lojaliteter och kontakter från sitt tidigare jobb som kommunikationsdirektör på vapenindustrins lobbyorganisation Säkerhets- och försvarsföretagen, SOFF. Att någon med dessa erfarenheter nu sitter på den högsta försvarspolitiska makten  i Sverige är en tydlig vinst för vapenindustrins lobbyister.”

– Pål Jonsons bakgrund i vapenlobbyn är bara en av många exempel på täta band mellan den svenska vapenindustrin, försvarsmyndigheter och den politiska sfären. Dessa band påverkar den politik som förs i en riktning som gynnar vapenindustin, men inte självklart freden och säkerheten, säger Linda Åkerström, policychef och sakkunnig i vapenexportfrågor på Svenska Freds.

2013-2016 arbetade Pål Jonson som kommunikationsdirektör för Säkerhets- och försvarsföretagen (SOFF). SOFF arbetar för att skapa bästa möjliga konkurrensförutsättningar för vapenindustrin i Sverige genom att ”långsiktigt och strategiskt påverka framtida handelsförutsättningar” och ”arbeta med marknadsfrämjande processer och aktiviteter”.

Organisationen är vapenföretagens lobbyorganisation, och har bland annat arbetat emot att Sverige skriver under FN:s förbud mot kärnvapen, emot ett demokratikriterium för vapenexport och för att regelverket öppnas upp för större möjligheter för företagen att exportera krigsmateriel till länder i väpnad konflikt.

I oktober 2016 blev Pål Jonson, efter en tid som tillfällig ersättare, ordinarie riksdagsledamot för Moderaterna. Senare har han arbetat som ordförande för försvarsutskottet och utsågs i oktober 2022 till försvarsminister. Som försvarsminister ansvarar Jonson för Sveriges försvars- och säkerhetspolitik och landets väpnade styrkor.

Jonsons bakgrund inom SOFF ger vapenindustrin en mycket värdefull kontakt och kan bli en enorm vinst för vapenindustrins lobbyarbete. Vapenindustrin har på senare tid arbetat bland annat för att det statliga exportstödet till industrin ska öka.

Statsråd och statssekreterare har sedan 2018 ett års karenstid för övergång till annat än statlig verksamhet. Det finns dock inga regler för övrigt politiskt anställda och myndighetschefer.

Listan på personer som gått mellan höga poster inom politik eller militär och vapenindustri eller vice versa är mycket lång och inkluderar före detta statsministrar, överbefälhavare, försvarsministrar och kommunikationsstrateger.


2021 års vapenvärvning gick till Christer Ahlström, tidigare generaldirektör på vapenexportkontrollmyndigheten Inspektionen för strategiska produkter (ISP) som rekryterades som Senior advisor på Sveriges största vapenföretag Saab. 

Svenska Freds har i många år kritiserat de täta banden mellan regeringskansli, vapenindustrin och försvars- och vapenexportmyndigheter.

2010 gav vi ut rapporten ”Så snurrar vapenkarusellen”. Genom denna årliga utmärkelse uppmärksammar vi detta fortsatta problem. 


Presskontakt:

Maja Landin
Pressekreterare
maja.landin@svenskafreds.se
070-763 48 57

Pressbild på Linda Åkerström finns här.
Foto: Miki Anagrius