Home / Upptäck / Fred och Säkerhet / TURKIET REDO ATT RATIFICERA SVERIGES NATOANSÖKAN

TURKIET REDO ATT RATIFICERA SVERIGES NATOANSÖKAN

2023-07-10

Efter ett år av utpressning säger Turkiets president Erdogan att landet är redo att släppa in Sverige i Nato. Men ingen har under den här tiden stannat upp och ifrågasatt om Sverige verkligen är redo att alliera sig militärt med en auktoritär stat som utövar den här typen av utpressning för att få sin egen politik och vilja igenom. 

Jens Stoltenberg bekräftar ikväll i en presskonferens att Turkiet och Sverige nått en överenskommelse och att Turkiet kommer att släppa in Sverige i Nato. Nu återstår att Turkiets och Ungerns parlament formellt ratificerar det svenska medlemskapet. 

– Det är sorgligt, djupt beklagligt och en historisk felprioritering. Natomedlemskapet bidrar till ökade spänningar, polarisering och militarisering i en tid då vi behöver det motsatta. Sveriges inträde i Nato kommer med stora konsekvenser, som vi idag bara börjat se vidden av, säger  Kerstin Bergeå ordförande för Svenska Freds.

Svenska Freds har under hela processen motsatt sig ett svenskt Natomedlemskap och kräver nu bland annat en stark fredspolitik och en nationell lag mot kärnvapen på svenskt territorium.

Det återstår många frågetecken kring det svenska Natomedlemskapet och under det gångna året har vi fått alldeles för få svar. 

Vi har samlat det vi vet om Nato och Sveriges kommande medlemskap,

LÄS MER HÄR

Svenska Freds har fått frågor i media om Turkiets besked och Nato, mycket finns samlat på länken nedan.

SVENSKA FREDS I MEDIA