Home / Upptäck / Fred och Säkerhet / NOBELS FREDSPRIS 2020: SÄTTER LJUSET PÅ BETYDELSEN AV INTERNATIONELLT SAMARBETE

NOBELS FREDSPRIS 2020: SÄTTER LJUSET PÅ BETYDELSEN AV INTERNATIONELLT SAMARBETE

2020-10-09

Nu är det klart vem som tilldelas Nobels fredspris 2020. FN:s livsmedelsprogram (WFP) får årets fredspris för sitt arbete för att främja internationell solidaritet och samarbete, enligt motiveringen. “Ett bra och värdigt val”, säger Agnes Hellström, Svenska Freds ordförande, som kommenterade årets fredspris i SVT Nobelstudion i samband med tillkännagivandet.

Nobels fredspris 2020.

FN:s livsmedelsprogram är en värdig vinnare – rätten till mat är en fråga om mänsklig säkerhet. Vi på Svenska Freds hoppas särskilt på att priset ska rikta uppmärksamhet till användandet av svält som vapen, till exempel av den saudiledda koalitionen i kriget i Jemen.

– Årets val av pristagare är viktigt och det är bra att kommittén sätter ljuset på betydelsen av solidaritet och samarbete, och också på behovet av det förebyggande arbetet för att nå hållbar fred. Valet av FN:s livsmedelsprogram som årets pristagare visar på hur viktigt det är att se på säkerhetsbegreppet ur ett brett perspektiv och visar att vi måste fokusera på mänsklig säkerhet – att se till att säkerställa människors grundläggande behov av mat och trygghet, sa Agnes Hellström i SVT direkt efter att årets pristagare blev känt.

I samband med tillkännagivandet klockan 11 medverkade Karin Wall Härdfeldt, Svenska Freds generalsekreterare, i Sveriges Radio Ekots direktsändning om fredspriset och Linda Åkerström, nedrustningsansvarig på Svenska Freds, i Aftonbladet TV:s direktsändning om priset.

Här kan du ta del av Svenska Freds i media i samband med Nobels fredspris 2020: