PAX #2 25: HÄSTTJEJER – EN NY MÅLGRUPP FÖR FÖRSVARSMAKTEN
På Gothenburg Horse Show möts jag av Försvarsmaktens stora monter. Den pryds av motiverande budskap och roliga tävlingar där hästintresserade tjejer står i fokus. Men bakom den lekfulla stämningen frågar jag mig varför en organisation byggd på hierarki och förberedelse för väpnad strid riktar sig till just hästtjejer?
Text i Fredstidningen PAX #2 2025
Redan innan jag klivit in i mässhallen visste jag att Försvarsmakten var där. På damernas toalett möttes jag av en reklamaffisch och gratis tamponger i Försvarsmaktens namn. Ett oväntat men riktat sätt att visa sin närvaro och sitt tilltal till en ny målgrupp – hästtjejer.
Inne på mässan korsar jag mellan montrar och ridsportsutrustning. Jag möts av Försvarsmaktens stora och påkostade monter. Den är bemannad av minst tio personer i uniform varav majoriteten kvinnor i 20–30-årsåldern, något som inte återspeglar den verkliga könsfördelningen inom Försvarsmakten.
Montern var full av aktivitet. Besökarna kunde testa sin reaktionsförmåga genom att fånga ljusstavar när de slocknade, slå på lysande knappar i ett spel kallat ”kvicka hovar”, eller utmana varandra i ”ryttarvila” – ett anpassat namn på den klassiska jägarvila – under peppiga hejarop från personalen i montern. Åldrarna varierade, men många verkade vara mellan 10 och 15 år. En stor TV-skärm visade Försvarsmaktens kampanjfilm riktad till hästtjejer, där orden “Mycket har du med dig, resten lär vi dig” var ett återkommande budskap.
– Vi har varit på både Stockholm och Gothenburg Horse Show i fyra år nu. Det är många i vår målgrupp som är här, berättade en kvinna i 25–30-årsåldern som arbetar civilt inom Försvarsmakten.
Målgruppen? Hästintresserade unga – främst tjejer – som hon menar ofta bär på de egenskaper som Försvarsmakten värderar högt: ansvarstagande, uthållighet, arbetsmoral och en vana att jobba obekväma tider.
– Många är också vana att utöva ledarskap i stallet och lär sig mycket om sig själva tidigt. Det är egenskaper som passar väldigt bra inom Försvarsmakten, sa hon.
Vad händer om någon är intresserad av att jobba inom Försvarsmakten eller att göra värnplikten men inte vill bära vapen? Kan man ansöka om vapenfri tjänst? frågade jag.
– Alla som blir antagna till värnplikt måste genomgå utbildning som på något sätt är kopplad till strid och att bära vapen. Det går att ansöka om vapenfri tjänst, men det är vanligt att man då nekas att delta över huvud taget. Då hänvisar vi ofta till det civila försvaret, där finns det också viktiga uppgifter att bidra till, svarar hon.
Den glada och lekfulla stämningen i montern hos en ytterst allvarlig organisations verksamhet gjorde mig förvirrad. Jag delar uppfattningen att ridsporten formar både tjejer och killar till självständiga och ansvarstagande individer, men ridsportens glädje och lärdomar kontrasterar sig starkt mot värnpliktens utbildning som handlar om att lyda order, utöva dödligt våld och förberedas för strid.
Försvarsmaktens marknadsföring mot hästtjejer har ett bakomliggande budskap som inte förmedlas rättvist. Ridsportens lekfullhet och värdefulla egenskaper kopplas samman med en våldsutövande organisation. Det är problematiskt, missvisande och riskerar att rekrytera tjejer på fel premisser. Det gör det också tydligt att ridsporten bör fundera på vad för aktörer som den samverkar med och vilken bild det förmedlar till dess utövare.
Skribent: Vendela Solberg
Om skribenten: Vendela är nyexaminerad masterstudent från programmet International Administration and Global Governance vid Göteborgs universitet och gick Fredsakademins fred- och ledarskapsutbildning under våren 2021.