Home / Upptäck / Fred och Säkerhet / PAX NR 2: CORONAKRISEN – VI BEHÖVER EN NY SÄKERHETSPOLITIK

PAX NR 2: CORONAKRISEN – VI BEHÖVER EN NY SÄKERHETSPOLITIK

2020-07-03

I fredstidningen PAX nr 2 2020 fokuserar vi på coronakrisen som skakat om världen och våra samhällen. Vi har pratat med Sam Perlo-Freeman på den brittiska fredsorganisationen CAAT som menar att coronakrisen kan bli en katalysator för förändring av säkerhetspolitiken och få makthavare att fokusera på mänsklig säkerhet istället för militärt försvar.

OMSLAG PAX 2 2020

Dessutom kampanjstart för ”Tagga en trana – för fred och mot kärnvapen” och intervju med Linda Åkerström, nedrustningsansvarig på Svenska Freds, som berättar om sin artikel i den vetenskapliga tidskriften The Economics of Peace and Security Journal.

Trevlig läsning!

Innehåll

”Vi har en unik möjlighet att påverka debatten och synen på säkerhet”

Utbrottet av coronaviruset har skakat om världen och våra samhällen. Den pågående pandemin visar tydligt det som Svenska Freds och resten av fredsrörelsen länge har pekat på: vi behöver en helt ny säkerhetspolitik som inte begränsas till det militära. Vi har pratat med Sam Perlo-Freeman, researchkoordinator på organisationen CAAT i Storbritannien, som menar att den pågående krisen redan fått fler att ompröva synen på säkerhet.

Intervju: Linda Åkerström om de 14 tomma Jas Gripenskroven

Hur kommer det sig att svenska staten köpte in 14 tomma, helt odugliga Jas Gripen-skrov från Saab i en affär som avslöjades förra året? Den frågan ställde sig Linda Åkerström, ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska Freds, när hon blev inbjuden att skriva en artikel för den vetenskapliga tidskriften The Economics of Peace and Security Journal (EPSJ). Här berättar hon om vilka slutsatser hon drog.

Två generationer Svenska Freds: Helena och Rebecka

För 30 år sedan reste Helena Lindholm till Jerusalem för att delta i en internationell fredsmanifestation som internationell sekreterare på Svenska Freds. Det blev startskottet för en karriär inom freds- och utvecklingsforskning. Nu har hennes dotter Rebecka Lindholm Schulz precis avslutat sin praktik på Svenska Freds – en plats hon sökte utan att känna till sin mammas engagemang i föreningen.