Home / Upptäck / Fred och Säkerhet / Pressmeddelande: Svenska Freds lanserar Fredsakademin.se – ett fredligt alternativ till värnplikten

Pressmeddelande: Svenska Freds lanserar Fredsakademin.se – ett fredligt alternativ till värnplikten

2021-08-12

Idag lanserar Svenska Freds Fredsakademin.se, en digital plattform som ska bli det självklara fredliga alternativet till värnplikt för bland annat de 100 000 unga som varje år får ett brev om att mönstra.

Idag lanserar Svenska Freds Fredsakademin.se, en digital plattform som ska bli det självklara fredliga alternativet till värnplikt för bland annat de 100 000 unga som varje år får ett brev om att mönstra. Målet med satsningen är att nyansera den ensidiga och militära bild av säkerhet som dominerar samhällsdebatten och att ge verktyg till dem som vill förändra världen utan våld. 

Varje år får 100 000 unga ett brev från Plikt- och prövningsverket om att det är dags att göra värnplikt. Brevet och Försvarsmaktens marknadsföring är ofta det enda perspektiv unga får i säkerhetsfrågan. Det ska Fredsakademin ändra på, bland annat med en ledarskapsutbildning där unga utbildas till fredscoacher, för att därefter hålla workshops för andra unga på gymnasieskolor.

– Unga är generellt engagerade och vill bidra till att förändra samhället och världen. I Fredsakademin får de möjlighet att reflektera över begreppet säkerhet och lära sig vilka alternativ som finns till militärt våld och värnplikt. Vi erbjuder verktyg för att förändra, utan våld. Fredsakademin är helt enkelt ett fredligt alternativ till värnplikt,  säger Rebecka Lindholm Schulz, engagemangssamordnare i Fredsakademin.  

 

Under våren 2021 smygstartade Fredsakademins ledarskapsutbildning och 61 unga i åldern 18-28 år är nu färdigutbildade fredscoacher, redo att ge sig ut i skolorna för att prata hållbar fred och säkerhet med de elever som inom kort får brevet om värnplikt. På Fredsakademin.se finns även en del för gymnasielärare som kan boka in eller ladda ner egna lektioner om fred och säkerhet.

Jill Karlström Thunberg är en av Fredskademins fredscoacher. Hon fick brevet om att mönstra när hon var 18 år men ville inte göra lumpen.

– Jag sökte till Fredsakademins ledarskapsutbildning för att ta mitt intresse för fred- och säkerhetsfrågor ett steg längre och för att få chansen att hålla workshops, eftersom det var en sådan lektion som inspirerat mig att intressera mig för fredsfrågor när jag var yngre. Jag ser fram emot att kunna påverka och diskutera all kunskap jag fått med mig med gymnasieelever i framtiden, säger Jill. 

 

Läs mer om Jill här. 

 

För mer information och för intervju kontakta:

 

Rebecka Lindholm Schulz, engagemangssamordnare och presstalesperson

Telefon: 073-063 30 58, rebecka.lindholm.schulz@svenskafreds.se

Clara Fröberg, presskontakt och förmedlar kontakt med Jill

Telefon: 0704-717 317, press@svenskafreds.se

 

Om Fredsakademin

Fredsakademin är ett treårigt projekt som drivs av Svenska Freds och som möjliggörs med stöd av Allmänna arvsfonden. Fredsakademin består av tre delar: en ledarskapsutbildning för unga i samarbete med universiteten i Umeå, Stockholm, Göteborg och Lund, den digitala plattformen fredsakademin.se samt skolbesök/workshops om hållbar fred genomförda av Fredsakademins fredscoacher.