Home / Upptäck / Fred och Säkerhet / RIS OCH ROS: VAPENINDUSTRIN I FOKUS

RIS OCH ROS: VAPENINDUSTRIN I FOKUS

2023-11-06

RIS går till Johan Pehrson och ROS till Abir Al-Sahlani. I årets tredje upplaga av RIS & ROS ligger vapenindustrin i fokus.

Vapenindustrin är inte vilken industri som helst och kommer med ett flertal stora problem. Den svenska vapenexporten går bland annat till auktoritära och krigförande stater och forskning visar att vapenexport ökar risken för att konflikt bryter ut och att odemokratiska ledare använder våld mot den egna befolkningen. Satsningar på vapenindustrin bidrar till ökad militarisering och motverkar arbetet för nedrustning. Trots det hävdar vissa att den är både etisk och hållbar. Långt efter att en konflikt har lagt sig riskerar särskilt små och lätta vapen att fortsätta cirkulera på en andrahandsmarknad och öka våldet i våra samhällen eller i nya konflikthärdar. I de krigsdrabbade länderna på Balkan beräknas 750000 vapen finnas kvar och det är ofta dessa vapen som säljs till svenska gängkriminella.

RIS går till Johan Pehrson, partiledare för Liberalerna, för att partiet vill tillåta investeringar i vapenföretag i statliga pensionsfonder, en hållning som nu alla de fyra partierna i regeringssamarbetet delar. En förändrad syn på pensionsfondernas hållbarhetskriterier skulle ge legitimitet åt en ohållbar industri med stora negativa konsekvenser för mänsklig säkerhet och arbetet för hållbar fred. Vi ber Johan Pehrson att inte överge Liberalernas långa tradition av att stå upp för frihet och mot förtryck, bland annat genom kritik mot vapenindustrins export till diktaturer. Liberalerna har varit och kan fortsatt vara en viktig och stark röst för demokrati och frihet.

ROS går till Abir al-Sahlani, centerpartistisk ledamot i Europaparlamentet, för hennes debattartikel i Expressen om vapenspridning efter Ukrainakriget. Al-Sahlani varnar för den våg av vapen som riskerar att spridas i Europa via en andrahandsmarknad efter Ukrainakriget. Det är ett viktigt perspektiv som sällan lyfts i ett debattklimat där utrymmet är litet för att också diskutera riskerna med vapenstöd. Även om man fullt ut stödjer vapenleveranser till Ukraina behöver man också erkänna, och göra det man kan för att minimera riskerna – bland annat för vidarespridning. 

SKICKA RIS OCH ROS!

Så här gör du:

  • Ladda ner breven här nedan
  • Skriv ut hemma på din skrivare.
  • Frankera och skicka.
  • Är du redan Påtryckare för fred så har vi även skickat hem vykort till dig!

 

Risbrev pdf
Till:
Johan Pehrson (L)
Arbetsmarknadsdepartementet
Regeringskansliet
103 33 Stockholm

 

Rosbrev pdf
Till:
Europaparlamentariker Abir Al-Sahlani
Förbundskansliet för Centerpartiet
Sveriges riksdag
100 12 Stockholm

BLI PÅTRYCKARE DU MED!

Vill du också bli Påtryckare för Fred och delta i kampen för hållbar fred genom aktioner som den här? Det kostar 60 kr/år att vara Påtryckare för att vi ska kunna betala för utskrifter och porto, men ge gärna en extra gåva om du har möjlighet!

Bli Påtryckare här!