Home / Upptäck / Fred och Säkerhet / TAL PÅ ”VI STICKAR FRED” PÅ SERGELS TORG

TAL PÅ ”VI STICKAR FRED” PÅ SERGELS TORG

2021-10-15

Fredagen den 8 oktober, dagen för Nobels Fredspris tillkännagivande, deltog Svenska Freds tillsammans med en rad organisationer på en fredsmanifestation på Sergels torg i Stockholm. Arrangören var Cirkus Cirkör och namnet på manifestationen "vi stickar fred".

Från Svenska Freds talade Rebecka Lindholm Schulz om hållbar fred, fredliga lösningar och vikten av pressfrihet. Läs talet i sin helhet här.

av Miriam Refai

Jag heter Rebecka Lindholm Schulz och är del av Svenska Freds och vill börja med att säga att vi är stolta och glada över att vara på plats här idag.

För nästan 40-år sedan läste Tage Danielsson dikten “Råd till ett nyfött barn” på en fredsmanifestation på norra Bantorget, ett stenkast bort. Dikten avslutades med orden:

“Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den.” 

Orden är lika viktiga nu, som då. 

Vi ser en våg av militär upprustning i Sverige och i världen, en trend som normaliserar våld och militära medel som lösning. Men våld och krig leder inte till fred, det ser vi inte minst i Afghanistan där fred är mer avlägset än någonsin efter 20 år av internationellt, militärt deltagande. 

Svenska Freds har i 138 år belyst att krig och militär upprustning inte är vägen till fred. Med fakta och kunskap kämpar vi för det vi tror på och är del av den förändring vi vill se. När vi får höra att “det aldrig kommer funka” svarar vi med möjliga lösningar. Vi lyfter de fredliga alternativen och vill att resurser investeras i mänsklig säkerhet, ett säkerhetsperspektiv som i den introducerande FN-rapporten beskrevs som “barnet som inte dog, smittan som aldrig spred sig, arbetstillfällena som inte gick förlorade, motsättningen som inte exploderade i våld, den oliktänkande som inte tystades.” 

Under våren har Svenska Freds genom Fredsakademin utbildat 61 unga som nu ska ut och diskutera hållbar fred och mänsklig säkerhet med gymnasieelever. Det är hoppfullt. Lika hoppfull är denna manifestation för fred och precis som stickandet av hundratals fredsduvor, kräver fredsarbete envist, kreativt och målmedvetet arbete. Tillsammans visar vi att det alltid finns ett fredligt alternativ och att våld aldrig är lösningen. 

Att Nobels Fredspris i år uppmärksammar pressfrihetens betydelse för fred är otroligt viktigt. Fri, oberoende media är en förutsättning för demokrati och har en avgörande roll i att rapportera från krigszoner och kontexter drabbade av förtryck. Likaså är det viktigt att fortsätta synliggöra civilsamhället och demokratirörelser , som trots hårda motgångar fortsätter kämpa för fred. 

För Svenska Freds och civilsamhället har förändrat historien en rad gånger. Och tillsammans vet jag att vi kan förändra framtiden. Låt oss påminnas om det, och låt oss inte glömma att freden måste komma först, för gör den inte det min vän, kommer inget efter den. 

2021-10-08