Home / Upptäck / Medlemmar / PAX: PÅ GÅNG I SVENSKA FREDS

PAX: PÅ GÅNG I SVENSKA FREDS

2023-04-20

Den 24 februari lämnades 500 vykort i den ryska ambassadens brevlåda i Stockholm. Sveriges Radio sände live och intervjuade Gabriella Irsten, ansvarig för frågor om hållbar fred och säkerhet på Svenska Freds när brevlådan fylldes.

LÄR OM FRED –

GÅ GRUNDKURS I FRED!

Grundorsakerna till våld och väpnad konflikt är ofta flera och samspelar med varandra. Det kan handla om fattigdom, bristande demokrati, konsekvenser av klimatförändringar, konkurrens om resurser eller geopolitiska eller historiska faktorer. Men hur kan dessa grundproblem hanteras och åtgärdas för att förhindra att krig och våld bryter ut? Det lär du dig om i Grundkurs i Fred!

Den digitala kursen utgår från två centrala begrepp: hållbar fred och mänsklig säkerhet, och riktar sig till alla som vill lära sig mer.

Kursen består av fem delar och tar ungefär en timme att göra. Du kan hoppa ur kursen och fortsätta igen när det passar dig. Den fungerar på både dator och mobil. De fem delarna i grundkurs i fred är:

  • Hållbar fred
  • Mänsklig säkerhet
  • Nationell territoriell säkerhet och militarisering
  • Konfliktförebyggande och fredlig konflikthantering
  • Militära utgifter och resursfördelning 

 

Klicka här för att göra grundkursen i fred.

STOP THE WAR

I skrivande stund har över 600 personer varit med och skickat vykort till den ryska ambassaden. Och fler tillkommer varje dag. Vi är många som agerar för att stoppa kriget i Ukraina.  Det ger stort genomslag när vi är flera som engagerar oss och visar vårt stöd för de drabbade i kriget. Det visar på solidaritet och att det är en majoritet som vill få stopp på det elände som det här kriget har orsakat, vi behöver tillsammans göra våra röster hörda, vi måste göra det för de som inte har möjlighet till yttrandefrihet. 

Den 24 februari lämnades 500 vykort i den ryska ambassadens brevlåda i Stockholm. Sveriges Radio sände live och intervjuade Gabriella Irsten, ansvarig för frågor om hållbar fred och säkerhet på Svenska Freds när brevlådan fylldes. 

Kampen fortsätter och vi hoppas att vi kan bli ännu fler i aktioner framöver, tillsammans ska vi stoppa kriget! STOP THE WAR NOW!

Gabriella

SVENSKA FREDS 140 ÅR!

Visste du att vi som förening funnits i 140 år i år?

Under 2023 vill vi därför lyfta fram olika delar ur Svenska Freds historia, och vi hoppas att så många som möjligt vill var med och bidra!

Har du något speciellt minne eller för dig betydelsefull händelse från din tid i Svenska Freds som du vill dela med dig av? Stort som smått! Mejla text, bild eller video till pax@svenskafreds.se och var med och dokumentera vår historia!

140