Home / Upptäck / Medlemmar / PAX #3 2021: LOVE AND PEACE UNITED SPELAR FÖR VÄRLDSFRED

PAX #3 2021: LOVE AND PEACE UNITED SPELAR FÖR VÄRLDSFRED

2022-01-24

För 14 år sedan startade Svenska Freds lokalförening i Stockholm ett fotbollslag med målen att skapa spelglädje, vinna Korpen och uppnå världsfred. Idag samlar Love and peace united spelare från hela civilsamhället och målet att vinna serien i Korpen nåddes redan förra året. “Jag känner glädje och stolthet när jag drar på mig lagtröjan”, säger spelaren Sara Hammer.

av Miriam Refai

Det är 30 minuter innan avspark när spelarna i korpenlaget Love and Peace United börjar trilla in på Solberga BP. De har inga gemensamma träningar, det är bara matcherna som gäller. Lagledaren och målvakten Henrik har med sig en trunk med de rödvita fotbollströjorna, spelarna själva tar ansvar för fotbollsskor i olika skick och en spelglädje som är svårslagen. 

Love and Peace United som leder serien ska idag möta motståndarlaget Nacho Libres. Lagledarna har lyckats få ihop tillräckligt många spelare till matchen, något som inte alltid är helt lätt. Det är ett trettiotal registrerade spelare i laget men det är väldigt varierande vilka som dyker upp. Livet i övrigt tränger sig på och det är inte alltid tiden räcker. En av lagets spelare är Svenska Freds tidigare ordförande Anna Ek. Hon har spelat i laget till och från sedan starten. 

Hon berättar att lagledarna alltid håller ett litet brandtal innan matchen och påminner om lagets värderingar och arv. 

“Jag tror idrott lär oss samarbete och respekt, det är så mycket glädje i att gå ut på planen”, säger Anna Ek som nu jobbar på Svenska Afghanistankommittén. 

När Anna Ek får frågan vad fotbollen har att göra med fred tvekar hon först. Hon tycker det känns konstigt att likna så stora frågor vid en fotbollsmatch, men så säger hon. 

“Precis som världen så kan fotbollen var tuff och hård, men därför sätter vi upp gemensamma regler som alla deltagare går med på. Vi väljer att spela schysst, det gäller på planen och i livet.”

När laget grundades 2007 hette det Freden IF men efter ett par år gick Stockholms Freds samman med RFSU Stockholm och bytte då namn till Love and Peace United. Agnes Hellström, som startade laget när hon var aktiv Stockholms Freds och numera är ordförande för Svenska Freds, gör comeback i dagens match efter en flerårig paus.

“Jag startade laget för att sänka tröskeln för engagemang lokalt och det gör mig både rörd och lycklig att laget finns kvar och snart firar 15 år”, säger hon. 

Idag samlar laget spelare från flera olika civilsamhällesorganisationer. Med de finns också spelare som inte kommer från organisationsvärlden. En av dem är psykologen och fotbollstränaren Sara Hammer som spelat i laget i sju år. 

“Jag har alltid älskat fotboll, men det blir ännu roligare när man får spela i ett lag med så viktiga värderingar”, säger Sara Hammer. 

Matchen på Solberga IP mot Nacho Libres slutar efter hård kamp och ett gäng stolpträffar med 0-1 till motståndarlaget och kampen om Korpen och hållbar fred fortsätter.